PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Stáž výživa v lázních a multikulturní aspekty ve výživě - B02389 (Nutriční terapeut - prezenční)
Anglický název: Internship - Spa dietetics and multicultural aspects in nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: 5
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/50, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 50 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: MUDr. Marie Micková, Ing. Hana Pejšová
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut
Je záměnnost pro: B03329
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Kateřina Kubátová (18.10.2012)
STRUČNÁ ANOTACE PŘEDMĚTU: Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů.. Rozdíly a přednosti výživy klientů ze světa.Náboženské zvyklosti a nutnost respektování. Informace budou schopni syntetizovat v předmětech aplikované v klinických oborech.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Kateřina Kubátová (18.10.2012)

CÍL PŘEDMĚTU:

Získání znalostí  dietetiky u často se vyskytujících či
závažných chorob, hlavně u metabolických chorob . Seznámení  se
s moderními  dietetickými  přístupy

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Kateřina Kubátová (18.10.2012)

OBSAH PŘEDMĚTU:

Přehled diet  u oborů:

        * Interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie,
hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie,
traumatologie, ortopedie.  Rozdíly mezi nemocniční a lázeňským
dietním systémem. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy
výživy v nemocnici a lázních,  nutriční potřeba a spotřeba.
        * Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství,
dospívání, sport, gravidita, stáří.
        * Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich
vliv na nutrienty.
        * Dietní systém pro  lázně, zásady, vztah dietního režimu k
výživě pacientů v těžkých stavech.
        * Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta
redukční, dieta při zácpě.
        * Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání
jater, dieta při selhání ledvin.
        * Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.
        * Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv.
"kladenské diety".
        * Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry
jako sladidla.
        * Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -
inulin, oligofruktany a další.
        * Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních
komponent v těchto doplňcích.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Kateřina Kubátová (18.10.2012)

POVINNÁ  LITERATURA:

Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,
nakladatelství Karolinum, 1999

Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr
Sucharda a kol. - Vyd. 1. - Praha : Triton, cop. 2001. - 652 s. : il.

 Svačina Štěpán : Klinická dietologie  Grada

Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium
zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír
Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze,
nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s.

 Heine V: Základy klinické obesitologie  Grada 2004

 VEITH, W. J.: DIET AND HEALTH. SCIENTIFIC PERSPECTIVES. CRC
PRESS-MEDPHARM,BOCA RATON 1998.

LÁZEŇSKÝ DIETNÍ SYSTÉM PRO DOSPĚLÉ A DĚTI  KOLEKTIV AUTORŮ
1982,1983 GŘ  LÁZNĚ  A ZŘÍDLA

 DOPORUČENÁ  LITERATURA:

Sucharda P  Metabolický syndrm - eoidemie 21. století- Súčasná
klinická praxe2008           

LEITZMANN, C. A SPOL.: ERNÄHRUNG IN PRÄVENTION UND THERAPIE.
HIPPOKRATES VERLAG, STUTTGART 2001 Keller, U., Meier,R., Bertoli,S.:
Klinická výživa. Scientia medica,Praha 1993

Kohout,P, Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství
Krigl,Praha, 2005

Maughan,R.J., Berke,L.M.(editoři): Výživa ve sportu. Nakladatelství
Galén,Praha,2006

Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita
Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999

Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v
psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000

Provazník, K. a spol.: Manuál prevence v lékařské praxi, I.-V:
díl, Nakladatelství Fortuna, Praha, 1998

PERLÍN, C.: EKONOMICKÉ MOŽNOSTI PREVENCE OBEZITY Z HLEDISKA VÝŽIVY.
VÝŽIVA A POTRAVINY, 61, 2006, Č. 1, S. 12-13 Feldheim,W.,
Steimetz,R.: Ernährunglehre, Verlag W.Kohlhammer, Stuttgart,Berlin,
1998

Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská
příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995

Kadlec, Pavel a kol.: Technologie potravin, díl I a II, VŠCHT, Praha
2002

  Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení
potravin z pohledu Evropy, Výživa a potraviny, 60, 2005, č.6, s.
159-160

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)

Klasifikace „započteno + zkouška“ - 2 týdny – 50 hodin, Mariánské lázně

 

Okruhy ke zkoušce (MUDr. Micková, Mariánské lázně):

 

  1. Pojem léčebné výživy, nutriční spotřeba a potřeba
  2. Dietní systém v lázních, rozdíly mezi nemocničním a lázeňským systémem
  3. Metabolická onemocnění, dieta pankreatická, při hypertenzi a dně
  4. Diabetes mellitus, diety a nové aspekty výživy
  5. Dieta při nemocech zažívacího traktu, M Crohn a colitis ulcerosa
  6. Neurologická onemocnění, RS, Alzheimerova choroba, dieta při a po CMP
  7. Kardiologická onemocnění - antisklerotická dieta
  8. Dieta při onemocnění ledvin, neslaná, nízkobílkovinná, dieta  při nefrolitiaze-oxaláty, uráty
  9. Obesita - redukční dieta, rozdíly u starších a mladších lidí. Zásady diety při klimakteriu
  10. Diety bezlepkové, bezlaktozové, diety  u alergii potravinových
  11. Vegetariánská, veganská a makrobiotická dieta,  pozitiva a negativa
  12. Geriatrie - požadavky na výživu, malnutrice u geriatrických pacientů, příčiny
  13. Stravovací zvyklosti u ruských, arabských a asijských hostů, základní potraviny  
  14. Tolerance u diet v multikulturní společnosti v lázních, stravování a stolování
  15. Potravinové doplňky Olestra, Inulín  indikace a kontraindikace
  16. Výživa u polymorbidních pacientů, u pacientů s kolostomií v lázních
  17. Dieta u onkologických pacientů  po chemoterapii a aktinoterapii v lázních
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK