PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe dietologie v lázních - B02377 (Nutriční terapie - prezenční)
Anglický název: Traineeship - Spa dietetics
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/160, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 160 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Ing. Hana Pejšová
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Patří mezi: Povinné BNT18 P 2.r._23/24
Atributy: Nutriční terapeut
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (21.05.2019)
Studenti se naučí vypracovat nutriční anamnézu, vyhodnotit nutriční potřeby klienta a samostatně sestavit individualizovaná nutriční doporučení. Seznámí se se základními, standardizovanými a speciálními dietními postupy. Pod odborným vedením budou provádět edukační činnost.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (21.05.2019)

Cílem předmětu je praktické ověření znalostí a získání potřebných dovedností k výkonu nutričního terapeuta v provozní praxi lázeňského zařízení.

Sylabus
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (21.05.2019)

Při prázdninové praxi se studenti pod vedením odborně způsobilých pracovníků zaměří na témata:

příprava informačních materiálů pro pacienty a jejich rodiny,

edukace pacientů, klientů, ve speciálních dietách,

doporučení výživových doplňků podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění,

sledování efektů stanovené nutriční podpory a doporučení lékaři případné změny,

vyhodnocení stavu výživy pacienta na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy,

analýza a komplexní vyhodnocení stavu výživy pacienta na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie,

návrh skladby výživy a zavádění výživových opatření pro období po ukončení lázeňské léčby

Literatura
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (21.05.2019)

Základní: 
Bezpečnost pokrmů v gastronomii

 

Autor: Doc. VOLDŘICH, Michal, CSc.; Ing. JECHOVÁ, Marie.

ISBN: 80-903401-0-5.

Rok vydání: 2004.

Vydavatel: LEDA.

Systém kritických bodů v obchodě (HACCP)

Autor: kolektiv autorů.

ISBN: 80-903401-2-1.

Rok vydání: 2004.

 

Doporučená: 
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin

 

S účinností od 15.5. 2008 je v platnosti nová vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů (ve znění vyhlášky č. 402/2006 Sb. a vyhlášky č. 473/2006 Sb.,)

zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb.:

"Příloha k vyhlášce č. 273/2000 Sb. Maximální limity reziduí

VYHLÁŠKA MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ č. 296/1997 Sb.,

kterou se stanoví pravidla pro výběr epidemiologických rizikových skupin potravin

Aktuální legislativa vztahující se k dokumentaci nemocného

Požadavky k zápisu
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (02.10.2023)

100% docházka, kladné hodnocení z pracoviště

Klasifikace „započteno“  -  160 hodin

 

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK