PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe na klinickém oddělení se zaměřením na dietologii 2 - B02376 (Nutriční terapie - prezenční)
Anglický název: Traineeship at dietology - clinical department 2
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/25, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 25 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Ing. Hana Pejšová
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut
Klinický předmět
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)
Předmět pomáhá studentům upevnit teoretické znalosti a prakticky uplatnit získané vědomosti v oblasti nutriční terapie pod vedením zkušených nutričních terapeutů na klinických pracovištích.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Studenti se naučí vypracovat nutriční anamnézu, vyhodnotit nutriční potřeby klienta a samostatně sestavit individualizovaná nutriční doporučení. Seznámí se se speciálními dietními postupy. Studenti se budou spolupodílet na tvorbě edukačních materiálů. Pod odborným vedením budou provádět edukační činnost.  Studenti mohou identifikovat specifika jednotlivých klinických oborů ve vazbě na základní onemocnění.  Základním cílem této praxe je získat zkušenost z práce interdisciplinárního týmu v péči o pacienty.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

1.     Individualizované dietní postupy

2.     Příprava edukačních materiálů.

3.     Edukační činnost

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. 1. české vyd. Praha: Grada, 2015, xiii, 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.

SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.

ŠTĚPÁN SVAČINA, Alena Bretšnajdrová. Dietologický slovník. 1. vyd. Praha: Triton, 2008. ISBN 8073870622.

Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi

Kohout, P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004

Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005

MARTINA VENGLÁŘOVÁ, Gabriela Mahrová. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 9788024712628.

PLEVOVÁ, Ilona a Regina SLOWIK. Komunikace s dětským pacientem. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 247 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-2968-8.

POKORNÁ, Andrea. Komunikace se seniory. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 158 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-3271-8.

KUTNOHORSKÁ, Jana. Výzkum v ošetřovatelství. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 175 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-2713-4.

Haluzíková, J. Informovaný pacient - spokojený pacient, zdravotník v roli edukátora. Diagnóza v ošetřovatelství, 2006, č. 7, s. 276-280. ISSN 1801-1349.

Dotazník nutričního skóre MNA Nestlé -  http://www.mna-elderly.com/forms/MNA_czech.pdf

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Předmět má praktický charakter.

Požadavky k zápisu
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (21.05.2019)

100% docházka, kladné hodnocení z pracoviště, prezentace vybrané kazuistiky v PowerPointu

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK