PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Dietologie a klinická výživa - B02368 (Nutriční terapie - prezenční)
Anglický název: Dietetics and Clinical Nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, SZ [HS]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Patří mezi: SZ BNT K
SZ BNT P
Atributy: Nutriční terapeut
Nutriční terapeut-kombinovaná
Pořadí Název předmětu
Tématický okruh 1 (TO1)
1 A: Vyšetření stavu výživy B: Sondová enterální výživa
2 A: Nutriční anamnéza B: PEG a nutriční terapeut
3 A: Poruchy vědomí a výživa B: Definice a patogenese obezity
4 A: Vyšetření soběstačnosti a jeho význam pro nutriční terapii B: Výživa v těhotenství a laktaci
5 A: Indikace umělé výživy B: Farmakoterapie a chirurgická léčba obezity, principy dietních opatření po chirurgické léčbě obesity
6 A: Nutriční opatření u respirační insuficience B: Dietní systém v ČR
7 A: Ambulantní nutriční screening B: Dietní režimy při aterosklerose
8 A: Vyhledávání podvýživy v průběhu hospitalizace B: Rozdíly mezi diabetickou a redukční dietou, principy léčby obézního diabetika
9 A: Výživa a oběhová nedostatečnost B: Výživa dětí školního věku
10 A: Význam stavu hydratace pro posouzení nutričního stavu B: Bezlepková dieta
11 A: Gastrointestinální symptomatologie a výživa B: Nejčastější a závažné interakce potravin a léky
12 A: Bolest a výživa B: Dieta u pokročilé renální insuficience
13 A: Výživa adolescentů B: Stav kůže a sliznic - výživové aspekty
14 A: Antropometrické vyšetření B: Dlouhodobá parenterální výživa
15 A: Vyhledávání poruch polykání B: Rozdíly mezi dietou diabetika I. a II. typu
16 A: Poruchy polykání diagnostika a léčba z pohledu nutričního terapeuta B: Principy a zásady diety u dyslipidemie
17 A: Stav dutiny ústní a výživa B: Zásady parenterální výživy
18 A: Laboratorní diagnostika poruch výživy B: Dietní opatření po transplantaci kostní dřeně
19 A: Pohybová aktivita a výživa B: Doplňková parenterální výživa. Indikace, provedení
20 A: Specifika posouzení nutričního stavu v geriatrii B: Dieta a zánětlivá střevní onemocnění
21 A: Vyhodnocení jídelníčku pomocí software B: Dieta u neurologických onemocnění se zaměřením na Parkinsonovu nemoc, bulbární syndrom a roztroušenou sklerózu
22 A: Nutriční bilance B: Perorální nutriční doplňky, charakteristika, indikace kontraindikace
23 A: Přístupy pro sondovou výživu B: Výživa a dietní doporučení při hemodialýze a peritoneální dialýze
24 A: Sipping a zásady správné aplikace B: Dietní a režimová opatření při osteoporóze , praktická doporučení
25 A: Nutriční plán B: Průjmovitá onemocnění, i v dětském věku, zásady léčby. Prebiotika, probiotika
26 A: Ošetřování vstupů pro sondovou výživu B: Principy redukční diety a edukační režimy u obezity
27 A: Anorexie a možnosti jejího ovlivnění B: Nutriční příprava obézního pacienta k elektivnímu operačnímu výkonu
28 A: Funkční testy v diagnostice stavu výživy B: Dieta při laktózové intoleranci
29 A: Hypovitaminózy a jejich projevy B: Nutriční screening
30 A: Nedostatek stopových prvků B: Dieta při jaterním onemocnění
31 A: Přístupy pro parenterální výživu B: Charakteristika zdravé výživy dospělého
32 A: Domácí nutriční podpora B: Role nutričního terapeuta u mentální anorexie
33 A: Léčebné programy B: Dieta a režimová opatření po resekčních výkonech na gastrointestinálním traktu
34 A: Ekonomické aspekty nutriční péče B: Dieta při onemocnění jícnu a žaludku
35 A: Komplikace parenterální výživy B: Dieta při dně a dalších onemocnění kloubů
36 A: Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho kompetence B: Výživa batolat
37 A: Nutriční tým B: Dieta u syndromu krátkého střeva typ II
38 A: Stav výživy v dětském věku B: Dieta při onemocnění pankreatu
39 A: Komplikace enterální výživy B: Dieta při syndromu krátkého střeva typ I
40 A: Přípravky enterální výživy B: Dietní principy u akutních průjmovitých onemocnění, alimentární infekce
41 A: Vodní a nutriční bilance B: Gastrointestinální alergie, nealergická intolerance jídla
42 A: Nutriční poradenství B: Sarkopenie a výživa
43 A: Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho kompetence B: Nutriční plán u nádorů dutiny ústní a krku
44 A: Výživová doporučení B: Dieta při chorobách žlučníku
45 A: Základní složky výživy B: Umělá mléčná výživa a přípravky v kojeneckém věku
46 A: Energetický metabolismus B: Dieta při onemocnění jícnu a žaludku
47 A: Nutrigenetika a nutrigenomika B: Nutriční plán během onkologické léčby (chemoterapie, aktinoterapie, hormonální a biologická léčba)
48 A: Preventivní a léčebné programy a ekonomické aspekty nutriční péče B: Metabolický syndrom a možnosti dietních opatření
49 A: Nutriční péče v komunitě B: Zásady nutriční péče pro těhotné
50 A: Nutriční péče v intenzivní medicíně B: Vegetariánská a veganská dieta
51 A: Nutriční péče na standardním oddělení B: Nutriční doporučení před operací, zásady předoperační přípravy
52 A: Komplikace enterální výživy B: Poruchy hojení ran a výživa
53 A: Výživa a sport B: Přípravky enterální výživy
Literatura
Poslední úprava: DSVOBOD (22.05.2012)

Křemen M, Kotrlíková E, Svačina Š a kol: Parenterální a enterální výživa, Triton 2009

Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008

Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologcký slovník Triton Praha 2010.

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.

Dalším vodítkem ke studiu jsou prezentace přednášek dostupné na webové stránce ústavu či na výukovém portálu 1. LF UK

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (02.01.2017)

Otázky ke státní závěrečné zkoušce Dietologie a klinická výživa oboru Nutriční terapeut

 

1.A: Vyšetření stavu výživy

1.B: Sondová enterální výživa

 

2.A: Nutriční anamnéza

2.B: PEG a nutriční terapeut

 

3.A: Poruchy vědomí a výživa

3.B: Definice a patogenese obezity

 

4.A: Vyšetření soběstačnosti a jeho význam pro nutriční terapii

4.B: Výživa v těhotenství a laktaci

 

5.A: Indikace umělé výživy

5.B: Farmakoterapie a chirurgická léčba obezity, principy dietních opatření po chirurgické léčbě obesity

 

6.A: Nutriční opatření u respirační insuficience

6.B: Dietní systém v ČR

 

7.A: Ambulantní nutriční screening

7.B: Dietní režimy při aterosklerose

 

8.A: Vyhledávání podvýživy v průběhu hospitalizace

8.B: Rozdíly mezi diabetickou a redukční dietou, principy léčby obézního diabetika

 

9.A: Výživa a oběhová nedostatečnost

9.B: Výživa dětí školního věku

 

10.A: Význam stavu hydratace pro posouzení nutričního stavu

10.B: Bezlepková dieta

 

11.A: Gastrointestinální symptomatologie a výživa

11.B: Nejčastější a závažné interakce potravin a léky

 

12.A: Bolest a výživa

12.B: Dieta u pokročilé renální insuficience

 

13.A: Výživa adolescentů

13.B: Stav kůže a sliznic - výživové aspekty

 

14.A: Antropometrické vyšetření

14.B: Dlouhodobá parenterální výživa

 

15.A: Vyhledávání poruch polykání

15.B: Rozdíly mezi dietou diabetika I. a II. typu

 

16.A: Poruchy polykání diagnostika a léčba z pohledu nutričního terapeuta

16.B: Principy a zásady diety u dyslipidemia

 

17.A: Stav dutiny ústní a výživa

17.B: Zásady parenterální výživy

 

18.A: Laboratorní diagnostika poruch výživy

18.B: Dietní opatření po transplantaci kostní dřeně

 

19.A: Pohybová aktivita a výživa

19.B: Doplňková parenterální výživa. Indikace, provedení

 

20.A: Specifika posouzení nutričního stavu v geriatrii

20.B: Dieta a zánětlivá střevní onemocnění

 

21.A: Vyhodnocení jídelníčku pomocí software

21.B: Dieta u neurologických onemocnění se zaměřením na Parkinsonovu nemoc, bulbární syndrom a roztroušenou sklerózu

 

22.A: Nutriční bilance

22.B: Perorální nutriční doplňky, charakteristika, indikace kontraindikace

 

23.A: Přístupy pro sondovou výživu

23.B: Výživa a dietní doporučení při hemodialýze a peritoneální dialýze

 

24.A: Sipping a zásady správné aplikace

24.B: Dietní a režimová opatření při osteoporóze , praktická doporučení

 

25.A: Nutriční plán

25.B: Průjmovitá onemocnění, i v dětském věku, zásady léčby. Prebiotika, probiotika

 

26.A: Ošetřování vstupů pro sondovou výživu

26.B: Principy redukční diety a edukační režimy u obezity

 

27.A: Anorexie a možnosti jejího ovlivnění

27.B: Nutriční příprava obézního pacienta k elektivnímu operačnímu výkonu

 

28.A: Funkční testy v diagnostice stavu výživy

28.B: Dieta při laktózové intoleranci

 

29.A: Hypovitaminózy a jejich projevy

29.B: Nutriční screening

 

30.A: Nedostatek stopových prvků

30.B: Dieta při jaterním onemocnění

 

31.A: Přístupy pro parenterální výživu

31.B: Charakteristika zdravé výživy dospělého

 

32.A: Domácí nutriční podpora

32.B: Role nutričního terapeuta u mentální anorexie

 

33.A: Léčebné programy

33.B: Dieta a režimová opatření po resekčních výkonech na gastrointestinálním traktu

 

34.A: Ekonomické aspekty nutriční péče

34.B: Dieta při onemocnění jícnu a žaludku

 

35.A: Komplikace parenterální výživy

35.B: Dieta při dně a dalších onemocnění kloubů

 

36.A: Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho competence

36.B: Výživa batolat

 

37.A: Nutriční tým

37.B: Dieta u syndromu krátkého střeva typ II

 

38.A: Stav výživy v dětském věku

38.B: Dieta při onemocnění pankreatu

 

39.A: Komplikace enterální výživy

39.B: Dieta při syndromu krátkého střeva typ I

 

40.A: Přípravky enterální výživy

40.B: Dietní principy u akutních průjmovitých onemocnění, alimentární infekce

 

41.A: Vodní a nutriční bilance

41.B: Gastrointestinální alergie, nealergická intolerance jídla

 

42.A: Nutriční poradenství

42.B: Sarkopenie a výživa

 

43.A: Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho competence

43.B: Nutriční plán u nádorů dutiny ústní a krku

 

44.A: Výživová doporučení

44.B: Dieta při chorobách žlučníku

 

45.A: Základní složky výživy

45.B: Umělá mléčná výživa a přípravky v kojeneckém věku

 

46.A: Energetický metabolismus

46.B: Dieta při onemocnění jícnu a žaludku

 

47.A: Nutrigenetika a nutrigenomika

47.B: Nutriční plán během onkologické léčby (chemoterapie, aktinoterapie, hormonální a biologická léčba)

 

48.A: Preventivní a léčebné programy a ekonomické aspekty nutriční péče

48.B: Metabolický syndrom a možnosti dietních opatření

 

49.A: Nutriční péče v komunitě

49.B: Zásady nutriční péče pro těhotné

 

50.A: Nutriční péče v intenzivní medicine

50.B: Vegetariánská a veganská dieta

 

51.A: Nutriční péče na standardním oddělení

51.B: Nutriční doporučení před operací, zásady předoperační přípravy

 

52.A: Komplikace enterální výživy

52.B: Poruchy hojení ran a výživa

 

53.A: Výživa a sport

53.B: Přípravky enterální výživy

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK