PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2015/2016
   Přihlásit přes CAS
Praxe v diabetologii a obezitologii - B02317
Anglický název: Diabetology traineeship
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2015 do 2015
Semestr: letní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/2, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 2 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: 1
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: MUDr. Lukáš Zlatohlávek, PhD.
Další informace: http://int3.lf1.cuni.cz/
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Atributy: Nutriční terapeut
Prerekvizity : {pro zapis PP v 1. úseku BNT kombi pro kontrolu splnění PP v 1. úseku BNT kombi}
Záměnnost : {pro zapis PP v 1. úseku BNT kombi pro kontrolu splnění PP v 1. úseku BNT kombi}
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Cíl předmětu
Poslední úprava: DSVOBOD (22.05.2012)

Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.

Sylabus
Poslední úprava: DSVOBOD (22.05.2012)

Základní složky výživy,

Energetický metabolismus,

Dietní systém,

Základy hygieny výživy,

Vodní bilance, otoky,

Parenterální a enterální výživa,

Výživa a fyzická aktivita,

Dieta v psychologii a psychiatrii,

Dieta při onemocnění trávicího traktu,

Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi,

Dietní prevence diabetu,

Dieta při diabetu 2. typu,

Dieta při podvýživě,

Výživa v nefrologii,

Dieta při dyslipidémii,

Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév,

Dieta při kloubních onemocněních,

Diety a onemocnění kostí a zubů,

Železo, jod a prvky v dietě,

Glykemický index potravin,

Dieta u diabetu 1. typu,

Alternativní dietologie- potravinové doplňky.,

Vegetariánské diety,

Dieta ve stáří a interakce potravin s léky,

Výživa u neuropsychiatrických onemocněních,

Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění,

Dieta u alergií a poruch imunity,

Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny

Nutrigenetika a nutrigenomika

Literatura
Poslední úprava: DSVOBOD (22.05.2012)

Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008

Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologcký slovník Triton Praha 2010.

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.

Vstupní požadavky
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (19.02.2020)

Předmět se koná:

Každé sudé Úterý a lichý čtvrtek (9.30 - 10.45 hod)

GynPor klinika VFN, Apolinářská 18, Diabetologická ambulance.

Kontakt: MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. (hana.krejci@vfn.cz)

              MUDr. Kateřina Anderlová (katerina.anderlova@vfn.cz)

Telefon: 224967413

 

Jedná se o skupinové edukace pro cca 8-12 žen s nově zjištěnou těhotenskou cukrovkou, které k nám přijdou do péče.  Edukace o dietě trvá cca hodinu a navazují na ni sestry, které edukují práci s glukometrem. 

Prakticky by to mohlo probíhat tak, že zájemkyně o praxi se nám ozve  a přijde se podívat na ukázkovou edukaci. Dostane od nás vzorovou prezentaci, kterou si podle potřeby upraví. Následující edukaci již odvede samostatně - podle možností opakovaně.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK