PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe dietologie v lázních - B02293 (Nutriční terapie - kombinovaná)
Anglický název: Internship Dietetics at Spa
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/50, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 50 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Patří mezi: Povinné BNT18 K 2.r._23/24
Atributy: Nutriční terapeut-kombinovaná
Klinický předmět
Cíl předmětu
Poslední úprava: Jana Kolářová (10.01.2020)

Cílem předmětu je praktické ověření znalostí a získání potřebných dovedností k výkonu nutričního terapeuta v provozní praxi lázeňského zařízení.

Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (10.01.2020)

Při praxi se studenti, pod vedením odborně způsobilých pracovníků lázeňského zařízení, zaměří na tato témata:

příprava informačních materiálů pro pacienty a jejich rodiny;

edukace pacientů, klientů, ve speciálních dietách;

doporučení výživových doplňků podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění;

sledování efektů stanovené nutriční podpory a doporučení lékaři případné změny;

vyhodnocení stavu výživy pacienta na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy;

analýza a komplexní vyhodnocení stavu výživy pacienta na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie;

návrh skladby výživy a zavádění výživových opatření pro období po ukončení lázeňské léčby.

Literatura
Poslední úprava: Zuzana Džupinková (07.05.2012)
Základní:
Bezpečnost pokrmů v gastronomii

Autor: Doc. VOLDŘICH, Michal, CSc.; Ing. JECHOVÁ, Marie.

ISBN: 80-903401-0-5.

Rok vydání: 2004.

Vydavatel: LEDA.

Systém kritických bodů v obchodě (HACCP)

Autor: kolektiv autorů.

ISBN: 80-903401-2-1.

Rok vydání: 2004.

Doporučená:
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin

S účinností od 15.5. 2008 je v platnosti nová vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů (ve znění vyhlášky č. 402/2006 Sb. a vyhlášky č. 473/2006 Sb.,)

zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb.:

"Příloha k vyhlášce č. 273/2000 Sb. Maximální limity reziduí

VYHLÁŠKA MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ č. 296/1997 Sb.,

kterou se stanoví pravidla pro výběr epidemiologických rizikových skupin potravin

Aktuální legislativa vztahující se k dokumentaci nemocného

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK