PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Prázdninová praxe v nutričním provozu - B02274
Anglický název: Holiday practical placement in nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: 5
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/25, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 25 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: výjimka pro zápis VP
Nutriční terapeut-kombinovaná
Klinický předmět
Je záměnnost pro: B03111
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (21.05.2019)
Pod vedením nutričního terapeuta se student zapojí do činnosti stravovacího provozu - plánování, realizace a hodnocení procesu přípravy léčebné stravy. Pochopí organizační strukturu a fungování příslušného provozu. Uplatní poznatky o stravování, použití poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do léčebné výživy. Hodnotí správné technologické postupy a úpravu léčebné stravy po stránce chuťové či vzhledové se zaměřením na zachování biologické a nutriční hodnoty pokrmů. Zapojí se aktivně do spolupráce mezi nutričními terapeuty na jednotlivých odděleních a pracovníky stravovacího provozu. Naučí se samostatně pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:

·         Sestavování dlouhodobých jídelních plánů pro určené diety

·         Vyhodnocování těchto plánů po stránce energetické a biologické

·         Kontrola správných technologických postupů při přípravě léčebné výživy

·         Spolupráce při realizaci individuálních nutričních opatření

·         Kontrola správné výrobní a hygienické praxe prostřednictvím systému HACCP

·         Samostatná práce s odborným softwarem vybraného zařízení

·         Příprava edukačních materiálů a stravovacích pokynů

·         Seznámí se s ekonomickými požadavky kladenými na přípravu základních diet

Bude pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení

Literatura
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (16.10.2018)

Runštuk, R. Receptury teplých pokrmů. Radek Runštuk - R plus, 2004

Runštuk, R. Receptury studených pokrmů. Radek Runštuk - R plus,2008

Voldřich, M., Jechová, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. LEDA, 2004

Rumíšková, M. Základy výživy, Brno, 2002

Společnost pro výživu - Perlín C. Potravinové tabulky I. a II. díl. Společnost pro výživu. Praha, 1992.

Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb.

Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1.- 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006.

Aktuální legislativa vztahující se k dokumentaci nemocného

..

..
Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

předmět má praktický charakter

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Požadavky ke kontrole studia
1. 100% docházka
2. kladné hodnocení z pracoviště

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK