PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2015/2016
   Přihlásit přes CAS
Výživa a dietetika - B01801 (Všeobecná sestra)
Anglický název: Nutrition and Diets
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2010 do 2015
Semestr: letní
Body: 1
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: MUDr. Lukáš Zlatohlávek, PhD.
Další informace: http://int3.lf1.cuni.cz/
Garant: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Atributy: Všeobecná sestra
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (19.01.2021)
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků pacientů v různých věkových kategoriích a stavů pacienta.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (20.02.2011)

Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.

Sylabus
Poslední úprava: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (20.02.2011)

Základní složky výživy,

Energetický metabolismus,

Dietní systém,

Základy hygieny výživy,

Vodní bilance, otoky,

Parenterální a enterální výživa,

Výživa a fyzická aktivita,

Dieta v psychologii a psychiatrii,

Dieta při onemocnění trávicího traktu,

Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi,

Dietní prevence diabetu,

Dieta při diabetu 2. typu,

Dieta při podvýživě,

Výživa v nefrologii,

Dieta při dyslipidémii,

Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév,

Dieta při kloubních onemocněních,

Diety a onemocnění kostí a zubů,

Železo, jod a prvky v dietě,

Glykemický index potravin,

Dieta u diabetu 1. typu,

Alternativní dietologie- potravinové doplňky.,

Vegetariánské diety,

Dieta ve stáří a interakce potravin s léky,

Výživa u neuropsychiatrických onemocněních,

Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění,

Dieta u alergií a poruch imunity,

Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny

Nutrigenetika a nutrigenomika

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (19.01.2021)

Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008

Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologcký slovník Triton Praha 2010.

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK