PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Prázdninová praxe v nutričním provozu - B01711
Anglický název: Holiday practical placement in nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 5
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/80, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 80 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Ing. Hana Pejšová
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Atributy: výjimka pro zápis VP
Nutriční terapeut
Klinický předmět
Je prerekvizitou pro: B02290
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2019)
Pod vedením nutričního terapeuta se student zapojí do činnosti stravovacího provozu - plánování, realizace a hodnocení procesu přípravy léčebné stravy. Pochopí organizační strukturu a fungování příslušného provozu. Uplatní poznatky o stravování, použití poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do léčebné výživy. Hodnotí správné technologické postupy a úpravu léčebné stravy po stránce chuťové či vzhledové se zaměřením na zachování biologické a nutriční hodnoty pokrmů. Zapojí se aktivně do spolupráce mezi nutričními terapeuty na jednotlivých odděleních a pracovníky stravovacího provozu. Naučí se samostatně pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2019)

Cílem prázdninové praxe je upevnění teoretických znalostí a získání potřebných dovedností pod vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu.

Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2019)

Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:

1. Sestavování dlouhodobých jídelních plánů pro určené diety

2. Vyhodnocování těchto plánů po stránce energetické a biologické

3. Kontrola správných technologických postupů při přípravě léčebné výživy

4. Spolupráce při realizaci individuálních nutričních opatření

5. Kontrola správné výrobní a hygienické praxe prostřednictvím systému HACCP

6. Samostatná práce s odborným softwarem vybraného zařízení

7. Příprava edukačních materiálů a stravovacích pokynů

8. Seznámení se s ekonomickými požadavky kladenými na přípravu základních diet

9. Studenti budou pracovat s informačním systémem zdravotnického zařízení

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2019)

Povinná  literatura:

Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012

ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.

SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.- i jako e-kniha

Dietní systém konkrétního zařízení.

 

Doporučená rozšiřující literatura:

SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů 1.-6.:učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka, a pro hotelové školy. 3., přeprac. vyd. Praha: Fortuna, 2004-2012, 1.díl ISBN 80-7168-912-2, 6. díl ISBN 978-80-7373-114-4

RUNŠTUK, Jaroslav. Receptury teplých pokrmů. 7. vydání. Divec: R plus, 2015. ISBN 978-80-904093-2-3.

JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. 

 

Nutriční databáze: Nutriservis.cz, nutridata.cz, kalorická kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/

Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz

 

Opory: dietoterapie  https://el.lf1.cuni.cz/p66466615

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

předmět má praktický charakter

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Požadavky ke kontrole studia
1. 100% docházka
2. kladné hodnocení z pracoviště

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK