Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (28.02.2018)
Předmět vybrané kapitoly z biologie je určen pro studenty jiných než biologických oborů. Studenti tak mají možnost doplnit své středoškolské znalosti zejména z mikrobiologie, botaniky, zoologie a působení léčiv v návaznosti na problematiku ochrany zdraví. Studenti mohou předmět volit jako doplněk výuky somatologie.
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (01.03.2018)
The subject of the selected chapter in biology is intended for students of non-biological disciplines. Students have the opportunity to complete their secondary school knowledge especially from microbiology, botany, zoology and drug treatment in connection with health protection issues. Students can choose the subject as a complement to the teaching of somatology
Cíl předmětu -
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (19.08.2017)
Cílem předmětu je získání základních znalostí z mikrobiologie, botaniky, zoologie a působení léčiv v návaznosti na problematiku ochrany zdraví. Studenti mohou předmět volit jako doplněk výuky somatologie
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (01.03.2018)
Learning outcomes of the course unit The aim of the subject is to acquire the basic knowledge of microbiology, botany, zoology and the influence of drugs on the issue of health protection.Students can choose the subject as a complement to the teaching of somatology.
Deskriptory
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (29.09.2020)
Materiály k jednotlivým přednáškám budou dostupné v Moodle. https://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=10773 Přístup získají zapsaní studenti. Dále zde naleznou informace o možnostech on-line konzultací.
Literatura -
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (29.10.2019)
ALTMANN, H. Jedovaté rostliny, jedovaté živočichové. Praha : Knižní klub, 2004. ISBN 80-242-1156-4.
BODLÁK, J. Byliny v léčitelství, v kosmetice a v kuchyni, Olomouc : Poznání, 2005. ISBN 80-86606-40-6.
CELER, V. Obecná virologie. Hradec Králové : Nucleus HK, 2010. ISBN 80-87009-70-3.
Nový přehled biologie.1. vyd. Praha : Scientia, 2003. 797 s. ISBN 80-7183-268-5.
STARÝ, F. Rostliny pro zdraví. První české vydání. Praha: Aventinum, 2015. 224 stran. ISBN 978-80-7442-059-7.
VALÍČEK, P. Rostliny pro zdraví život. Benešov : Start, 2014. ISBN 80-86231-60-0.
VALIČEK, P. Houby a jejich léčivé účinky. Benešov : Start, 2011. ISBN 80-86231-54-9.
ZÁVODSKÁ, R. Biologie buněk: základy cytologie, bakteriologie, virologie. Praha : Scientia, 2006. ISBN 80-86960-15-3
KOŘÍNKOVÁ, K. Obecná parazitologie: význam a biologie parazitů. Ústí nad Labem : Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta, 2006. ISBN 80-7044-798-2.
ROZSYPAL, S. Bakteriologie a virologie. 1. vyd. Praha : Scientia, 1994. ISBN 80-85827-16-6.
ZACKER, CH. Bylinky a koření: zdraví z přírody v naší kuchyni: podrobný lexikon od A do Z: pěstování, sklízení a konzervování: více než 120 receptů. 1. vyd. Praha : Ikar, 2006. ISBN 80-249-0791-7.
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (29.10.2019)
ALTMANN, H. Jedovaté rostliny, jedovaté živočichové. Praha : Knižní klub, 2004. ISBN 80-242-1156-4.
BODLÁK, J. Byliny v léčitelství, v kosmetice a v kuchyni, Olomouc : Poznání, 2005. ISBN 80-86606-40-6.
CELER, V. Obecná virologie. Hradec Králové : Nucleus HK, 2010. ISBN 80-87009-70-3.
Nový přehled biologie.1. vyd. Praha : Scientia, 2003. 797 s. ISBN 80-7183-268-5.
STARÝ, F. Rostliny pro zdraví. První české vydání. Praha: Aventinum, 2015. 224 stran. ISBN 978-80-7442-059-7.
VALÍČEK, P. Rostliny pro zdraví život. Benešov : Start, 2014. ISBN 80-86231-60-0.
VALIČEK, P. Houby a jejich léčivé účinky. Benešov : Start, 2011. ISBN 80-86231-54-9.
ZÁVODSKÁ, R. Biologie buněk: základy cytologie, bakteriologie, virologie. Praha : Scientia, 2006. ISBN 80-86960-15-3
KOŘÍNKOVÁ, K. Obecná parazitologie: význam a biologie parazitů. Ústí nad Labem : Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta, 2006. ISBN 80-7044-798-2.
ROZSYPAL, S. Bakteriologie a virologie. 1. vyd. Praha : Scientia, 1994. ISBN 80-85827-16-6.
SCHINDLER, J. Mikrobiologie Pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-47771-2.
ZACKER, CH. Bylinky a koření: zdraví z přírody v naší kuchyni: podrobný lexikon od A do Z: pěstování, sklízení a konzervování: více než 120 receptů. 1. vyd. Praha : Ikar, 2006. ISBN 80-249-0791-7.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (04.09.2017)
Požadavky k zápočtu:docházka min. 80%, úspěšné absolvování zápočtového testu - otázky mohou být uzavřené i otevřené (min. 70%). Pro získání zápočtu lze využít maximálně tři termíny.
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (29.10.2019)
Credit requirements: attendance min. 80%, passing the credit test - questions can be closed or open (min. 70%). A maximum of three terms can be used to obtain credit.
Sylabus -
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (01.09.2017)
1. Mikrobiologie, problematika virů a bakterií, kvasinky, mikroorganismy jako původci nemocí, antibiotika, dezinfekce apod.
2. Botanika - léčivé i jedovaté rostliny, jejich zneužití jako návykových látek, využití léčivých rostlin a jejich účinky, koření a jeho použití v pokrmech, afrodiziaka, poznávání vybraných rostlin, geneticky modifikované rostliny apod.
3. Zoologie se zaměřuje na témata vztahující se k původcům nemocí, jedovatým živočichům, hospodářským zvířatům a jejich chovu, využívání živočišných produktů v kosmetice apod.
Poslední úprava: PhDr. Alena Thorovská (01.03.2018)
1. Microbiology, virus and bacteria, yeast, microorganisms as disease agents, antibiotics, disinfection, etc.
2. Botany - medicinal and poisonous plants, their abuse as addictive substances, use of medicinal plants and their effects, spice and its use in food, aphrodisiacs, cognition of selected plants, genetically modified plants etc.
3. Zoology focuses on topics related to disease originators, poisonous animals, livestock and their breeding, the use of animal products in cosmetics,