Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví - kombinovaná forma. Předmět je zaměřen na pochopení základů zpracovatelských technologií v členění charakteristika surovin, základní technologické operace od přejímky surovin do finalizace konečného výrobku, nutriční přínos jednotlivých komodit, přehled technologických operací a základních procesů výroby jednotlivých potravinářských komodit.
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
The course is taught in the bachelor study programme ?Honours in Health Care? - Specialization ?Public Health Care?, in the 3nd year-class. The course is aimed at understanding food processing fundamentals; emphasis is given to charakteristic of raw material, basic technological operations (from raw material acceptance to the final product), nutritional benefit of foodstuffs, review of technological operations in the various branches of the food industry
Cíl předmětu -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)
Studenti se seznámí se základními postupy výroby jednotlivých potravinářských komodit jako první krok ke schopnosti posuzovat správnou hygienickou praxi v provozovnách výroby potravin, pochopit souvislosti, možnosti a principy jednotlivých technologických operací a případně odhadnout, po nabytí praxe, možnosti výroby potravin z pohledu naplnění výživových potřeb obyvatelstva, ochrany životního prostředí a zajištění zdravotní nezávadnosti praktickou činností při výrobě.
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
Students will be familiarized with basic production procedures in the food industry as a first step in the evaluation of good produce and good hygienic praxis. Students are lead to understand connections, possibilities and principles of individual processing operations. They will be able to estimate the possibility of food processing to saturate human nutrition demand, environmental protection and food safety through practical activities during food processing.
Literatura -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha 1995
Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Velíšek, J. a kol.:Chemie potravin 1-3, OSSIS 1999
Pešek, M. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, JU České Budějovice 2000
Panorama potravinářského průmyslu 2006, MZe a VÚZE 2007
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
Čepička, J. a kol.: Obecná potravinářská technologie, VŠCHT Praha 1995
Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, FPBT, 2002
Velíšek, J. a kol.:Chemie potravin 1-3, OSSIS 1999
Pešek, M. a kol.: Potravinářské zbožíznalství, JU České Budějovice 2000
Panorama potravinářského průmyslu 2006, MZe a VÚZE 2007
Metody výuky -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (15.08.2017)
Přednášková činnost podle možností realizovaná i dialogovým způsobem, předání schémat učebních textů a souboru pomocných otázek ke studiu.
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
Lecture activities with emphasis on dialogue.Paet of education will be excursion to one selected food enterprice. Simplified learning texts will be prepared for students.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (15.08.2017)
Závěrečný test – odpovědi na otázky formou výběru ze 4 možností, jen jedna odpověď správná. Za nesprávnou odpověď se body nestrhávají, při vyznačení více odpovědí se nepočítají žádné body. Podmínkou získání zápočtu je 60 % správných odpovědí.
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
Minimal 75 % success in the written examination. Satisfactory answers to the four questions from four parts of subject matter.
Sylabus -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (01.10.2008)
Základní principy technologií a požadavky na suroviny v oblasti
masné výroby
zpracování drůbeže a vajec
mlékárenství
zpracování rostlinných tuků a způsoby náhrady tuků
zpracování kakaových bobů
technologie nečokoládových cukrovinek
cukrovarnictví a použití necukerných sladidel
škrobárenství
mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin
principů konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor
principů fermentačních technologií a výroby organických kyselin
sladovnictví a výrobě piva
vinařství, lihovarnictví a drožďárenství
úpravy technologických a odpadních vod a výroby a třídění nealko nápojů
Stručný přehled fyzikálně chemických procesů výroby potravin
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.10.2008)
Basic technological principles and raw material requirements in the sector of
meat industry
eggs and poultry processing
dairy industry
plant fat processing and fat replacers
cocoa nuts processing
non chocolade confectionery processing
sugar industry and other sweeteners
starch processing
flour milling and bakery industry, pasta and biscuits processing
preservation principles and fruit and vegetables processing
fermentation principles and food organic acids processing
malt processing and breweries
wine, spirit and yeast processing
processing and waste water
short review of physiochemical processes applied during foodstuff processing