|
|
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. (16.02.2021)
II. Kam nás vývoj civilizace dovedl?: 19.a 20. století s významnými rozdíly v různých částech světa; pokroky v nových kultivačních postupech (minerální hnojiva, nové odrůdy) - zelená revoluce X nárůst populace, důsledky intenzivního života lidí v rozvinutých zemích světa pro životní prostředí; důsledky neřízeného šíření rostlin na planetě, nedostatek potravin, nedostatečná kvalita potravin, klimatické změny, problém nedostatku vody. III. Jak dál? Je vůbec možný trvale udržitelný rozvoj? X ekonomický růst. Jaké jsou cesty pro rozvoj zemědělství v budoucnosti? Konvenční zemědělství X nové kultivační postupy, ekologické zemědělství, precizní zemědělství.., nové možnosti ochrany rostlin, nové odrůdy klasické šlechtění i genové inženýrství, staré i nové role rostlin (např. jedlé vakcíny, biodegradabilní plasty, biopaliva) v nových kontextech. Diskuse o probraných i neprobraných tématech. Není lidské společnosti bez rostlin. |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. (26.09.2011)
Literatura základní Murphy D.J.: People, plants and genes. Oxford University Press. 2007 Barker G.: The agricultural revolution in prehistory. Oxford University Press, 2009
Literatura doporučená: Články z časopisů zmiňované během přednášky |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. (10.11.2011)
ústní zkouška |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. (03.01.2013)
Rostliny a rozkvět a pád civilizace
1. okruh Úvod do problematiky: Proč taková přednáška? O čem bude přednáška? Vývoj klimatu na Zemi a vývoj lidstva Vznik zemědělství: předzemědělské období; počátky pěstování rostlin; v kterých částech světa je kolébka(y) zemědělství, proč ne jinde a jindy?
2. okruh Vývoj zemědělství - Mezopotamie, údolí Indu, Čína (údolí Žluté řeky, Jang-ce), indiánská Střední a Jižní Amerika; Afrika (saharská, Etiopie), další přepokládaná centra nezávislého vzniku zemědělství; šíření zemědělství (údolí Nilu) závislost na dostupnosti vody, vysoušení, zavlažování, důsledky zemědělství pro způsob života lidí, nárůst populace, vliv klimatických změn; význam " uvolnění" pracovní kapacity lidí s rozvojem zemědělství pro jiné činnosti - řemesla, umění, vědy.. rozvoj společnosti
3. okruh Výhody X nevýhody plynoucí ze zemědělství; proč zemědělství na Zemi převládlo? vliv zemědělství na genetický vývoj lidí; domestikace rostlin, nejdůležitější plodiny- kukuřice, rýže, pšenice, ječmen, čirok, proso, oves a žito, základní informace o těchto rostlinách - původ, rozšíření, vlastnosti, relativní význam pro člověka, specifika kultivace (např. indiánský milpa systém) další důležité rostliny, luštěniny, jedlé hlízy, zelenina, ovoce, technické plodiny
4. okruh Charakteristika domestikace rostlin; genetická analýza domestikačního syndromu;rozbor domestikačních změn, příklady pšenice, kukuřice, rýže rod Brassica domestikace X diverzita; výhledy "domestikace" dalších rostlin moderními genetickými metodami;historie zlaté rýže
5.okruh Rostliny s jiným než nutričním významem - rostliny, které "změnily" svět - cukrová třtina, čajovník, chinovník, bavlník, kokainovník… rozbor jejich vlivu na vztahy mezi zeměmi, otroctví, rozvoj průmyslu, obchod, drogové závislosti…
6. okruh Nedostatek potravin v historii lidstva;příklady nedostatku potravin v Evropě - malá doba ledová (1300 - 1850 n.l.); hladomor v Irsku, hladomor na Ukrajině, rozbor příčin těchto případů jako základ pro pochopení problému v širším kontextu
7. okruh Kam nás vývoj civilizace (a zemědělství) dovedl: 19.a 20. století s obrovskými rozdíly v různých částech světa; pokroky v nových kultivačních postupech;minerální hnojiva, J. Liebig, šlechtění nových odrůdy N. Borlaug - zelená revoluce; perspektivy dalšího zvyšování produkce X nárůst populace
8.okruh
Negativní důsledky růstu produkce polních plodin ve 20. století v rozvinutých zemích světa;zvýšení koncentrace CO2, reakce rostlin, dostupnost minerálních látek, znečištění životního prostředí, snížení kvality půd, klimatické změny; předpokládaný další růst populace X nedostatek potravin, nedostatečná kvalita potravin
9. okruh Problém voda, voda univerzální prostředí; profily ročních srážkových úhrnů X limitace zemědělské produkce; hydrologický cyklus, ovlivnění distribuce vody na kontinentech;ovlivnění koloběhu vody činností lidí, vliv změn ve vegetačním krytu, mikrocyklus vody ·zavlažování, zasolení půdy, příklad Aralského jezera; Palmerův index, předpovědní mapy; možnosti zlepšení hospodaření s vodou a retence vody v krajině, koncept zelené, modré a šedé vody, vodní stopa, obchod s virtuální vodou
10. okruh Jak dál? Nové či staronové kultivační postupy- ekologické zemědělství; charakteristika, přednosti a nevýhody integrované zemědělství - přednosti, nedostatky, rizika, využitelnost v různých podmínkách a různých částech světa
11. okruh Jak dál? konvenční zemědělství X precizní zemědělství; precizní zemědělství - principy: detekce variability polností, dálkové snímkování, zpracování aplikačních map, variabilní technika + GPS = místně specifické ošetření;přínosy, omezení, aplikovatelnost
12. okruh GMO - nové plodiny pro výživu lidí - zvýšení výnosu; rostliny se změněnými nutričními vlastnostmi; rostliny odolné proti biotickému i abiotickému stresu; zlepšení technologických vlastností rostlin; rozloha pěstitelských ploch, budoucnost, rizika
13. okruh Využití rostlin k netradičním účelům;produkce léčiv, jedlé vakcíny; technické plodiny, např. výroba bioplastů; energetické plodiny /biopaliva;fytoremediace apod.… služby ekosystému
14.okruh Jaké jsou cesty pro rozvoj zemědělství v budoucnosti; Je vůbec možný trvale udržitelný rozvoj ? ekonomický růst? Přehled starých i nových cest i starých a nových rolí rostlin, starých i nových problémů v nových kontextech. Diskuse o probraných i neprobraných tématech - Osud civilizace závisí na interakci mezi klimatickými, biologickými a sociálními faktory |