|
|
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Petr Folk, CSc. (03.09.2014)
Kurz poskytuje přehled o poznatcích biochemie, které jsou základem pro studium a pochopení pochodů v živých organismech. Struktura a vlastnosti biomolekul jsou prezentovány v kontextu s jejich metabolizmem. Jednotlivá témata jsou doplněna patobiochemickými aspekty některých metabolických onemocnění. Předpokladem pro úspěšné zvládnutí látky jsou základní znalosti z chemie a fyziky. |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Petr Folk, CSc. (03.09.2014)
Bioiochemie, 1995, Voet, D, Voet, J.G., Victoria Publishing, Praha; ISBN 80-85605-44-9 Biochémia, 2000, Ferenčík, M., Škárka, B., Novák, M., Turecký,L. Slovak Academic Press, s.r.o., Bratislava; ISBN 80-88908-58-2 Biochemie, 1996, Vodrážka, Z., 2. vydání, Academia, Praha; ISBN 80-200-0600-1 Harperova Biochemie, 2002, Murray, R.K., Ganner, D.K., Mayes, P.A., Rodwell, V.W., 3. vydání, nakladatelství a vydavatelství H&H; ISBN 80-7319-013-3 Biochemie, Kolektiv autorů katedry biochemie, Karolinum, Praha, ISBN Biochemistry (An introduction), 1996, McKee, T., McKee, J.R. Wm. C. Brown Publishers, Dubuque; ISBN 0-697-21159-2 Lehninger Principles of Biochemistry, 2000, 3rd edition, Nelson, D.L., Cox, M.M. Worth Publishers, New York; ISBN 1-57259-153-6 Principles of Biochemistry, 1995, Zubay, G.L., Parson, W.W., Vance D.E. Wm.C. Brown Communications, Inc., Nelson, M. C. L. ISBN 0-697-14275-2 |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Petr Folk, CSc. (03.09.2014)
Zkouška z předmětu je ústní; její rozsah se řídí syllabem předmětu. Studenti prokazují znalost vlastností základních typů molekul důležitých proi život a základní orientaci v problematice struktury a funkce proteinů, enzymologie, bioenergetiky a metabolismu (s důrazem na živočišnou buňku). |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Petr Folk, CSc. (03.09.2014)
1. buňka jako systém molekulárních interakcí 2. struktura a vlastnosti vody, kyseliny a baze 3. struktura a vlastnosti aminokyselin, peptidů a proteinů 4. struktura a vlastnosti nukleotidů a nukleových kyselin 5. vlastnosti, klasifikace, kinetika a regulace aktivity enzymů 6. vitaminy a koenzymy 7. principy bioenergetiky 8. struktura a vlastnosti sacharidů, jejich biologický význam, katabolizmus a anabolizmus 9. struktura a vlastnosti lipidů a membrán, jejich biologický význam, katabolizmus a anabolizmus lipidů 10. transport elektronů a oxidativní fosforylace 11. metabolizmus aminokyselin, purinových a pyrimidinových bazí močovinový cyklus |