PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Speciální dietologie u onemocnění GIT - B02722 (Nutriční specialista)
Anglický název: Special Dietology of GIT
Zajišťuje: IV. interní klinika – gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN (11-00540)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, KZ [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: prof. MUDr. A. Žák, DrSc.
Další informace: http://int4.lf1.cuni.cz/
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Radan Brůha, CSc.
Atributy: Nutriční specialista
Klinický předmět
Je záměnnost pro: B03510
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Specializované nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech (Indikace provedení střevního vývodu – nádory, traumata, záněty, vrozené vady). Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících. Specializované nutriční postupy při idiopatických střevních zánětech (Idiopatické střevní záněty – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti, komplikace, prevence. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitida. Edukace dospělého, dítěte a osob o dítě pečujících). Specializované nutriční postupy při dětských střevních onemocněních (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infek ní i neinfek ní etiologie. Chronické průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících). Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících). Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. Edukace osob o dítě pečujících.) Specializované nutriční postupu při onemocnění jater (funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená metabolická onemocnění). Specializované nutriční postupy při onemocněních žlučníku a žlučových cest (diagnostika onemocnění žlučníku a žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření. Specializované nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT (malabsorpční syndrom klinický obraz, diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková, malabsorpce, Dietní opatření u malabsorpčního syndromu. Specializované nutriční postupy při onemocnění tlustého střeva (klinický obraz diagnostika, léčba, divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva , dietní opatření) Funkční gastrointestinální poruchy (příznaky, diagnostika, léčba, prevence,dietní opatření) Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie(klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření).
Literatura
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

* Základní studijní literatura
1) Gastroenterologie a hepatologie učebnice K. Lukáš A. Žák a kolektiv Grada 2007 ISBN 978- 80. 247. 1787
2) Poruchy metabolismu a výživy , Š. Svačina et al., Galén 2010 ISBN 978 -80 . 7262-676
* Doporučená studijní literatura
Hepatologie, Hůlek a kol. Grada 2018 , 3. vyd., ISBN 978-80-271-0394-2
Basic in clinical nutrition Fourth edition editor -in -Chief- L. Sobotka , Galén 2011. ISBN 978 . 80- 7262-821-6 ci

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK