|
|
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. (16.02.2016)
Předmět je zaměřen na experimenty z oblasti organické chemie a biochemie, které jsou didakticky zpracovány, je dbáno na správné provedení a vysvětlení jednotlivých experimentů. Experimenty jsou na SŠ do výuky chemie vhodné jak pro demonstrační formu, tak vlastní laboratorní činnost žáků. |
|
||
Poslední úprava: RNDr. Renata Šulcová, Ph.D. (02.10.2007)
Čtrnáctová, H., Halbych, J.: Didaktika a technika chemických pokusů. UK v Praze, Karolinum 2006. Čtrnáctová, h. ak kol.: Chemické pokusy pro školu a zájmovou činnost. Praha, Prospektrum, 2000. Šulcová, R., Böhmová, H.: Netradiční experimenty z organické a praktické chemie. Praha, UK PřF 2007. Trnka, T. a kol.: Organická chemie pro posluchače nechemických oborů. Praha, Karolinum 2002. |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. (16.02.2016)
Podmínky pro zápočet: |
|
||
Poslední úprava: doc. RNDr. Václav Martínek, Ph.D. (16.02.2016)
4. ročník, letní semestr, laboratorní cvičení - učivo rozdělo do 6 seminářů (po 4 vyučovacích hodinách) 1. Přípravy a reakce uhlovodíku Tento seminář je zaměřen na přípravu a základní reakce nasycených i nenasycených uhlovodíků. 2. Halogenderiváty uhlovodíků a lehké drogy Tento seminář je zaměřen na základní přípravy, vlastnosti a důkazové reakce halgoenderivátů uhlovodíků. Dále je pozornost věnována kofeinu a škodlivým látkám v cigaretovém dýmu. 3. Alkoholy, fenoly a sacharidy. Tento seminář je zaměřen na první skupinu kyslíkatých derivátů - alkoholy. A to rozdílnou reaktivitu primárního, sekundární a terciálního alkoholu, dále rozdlílnou reaktivitu jednosytných versus vícesytné alkoholy. Seminář je zaměřen také na základní a barevné reakce fenolů, na důkazové reakce sacharidů a enzymovou hydrolýzu škrobu. 4.Karbonylové sloučeniny, karboxylové kyseliny a jejich deriváty. Tento seminář je zaměřen na připravu karbonylových sloučenin oxidací alkoholů, na důkzaové reakce karbonylových sloučenin, reakce mravenčí a šťavelové kyseliny. Dále je pozornost věnována přípravě esterů včetně acetylsalycylové kyseliny. Studenti si vyzkouší přípravu acidobazických indikátorových barviv a efektní experiment chemické jo-jo. 5. Aminy, bílkoviny a barviva. Tento seminář je zaměřen na acidobazické vlastnosti aminosloučeniny, větší prostor je pak věnován bílkovinám a to denaturacím proterinů, přípravu biuretu, důkazové reakce bílkovin a také vítamínům, konkrétně důkaz přítomnosti vit. C v ovoci a zelenině a vit. A. Na závěr je nechán prostor na barviva a to chromatografii rostlinných barviv. 6. Lipidy - tuky, steroidy, mýdlo a krémy. Tento seminář je zaměřen na detekci tuků v semenech rostlin, extrakci lipidů, důkazovou reakci na cholesterol a stupeň saturace tuků. Studenti si v rámci semináře mohou vyzkoušet výrobu mýdla a krému.
|