Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický. Cílem předmětu je získat teoretické vědomosti a praktické
dovednosti v ošetřování, prevenci, diagnostice a léčbě v oblasti klinické výživy a nutriční terapie. Studující se naučí
základy vyhledávání pacientů ohrožených rozvojem malnutrice, posouzení stavu výživy a intervence pomocí dietní
terapie, umělé výživy případně dalších léčebných modalit. Dalším cílem je nácvik komunikačních a edukačních
schopností při sestavení a realizaci nutričního plánu v rámci spolupráce ve zdravotnickém týmu.
V blokové výuce je student postupně seznámen s jednotlivými částmi sylabu tohoto velmi důležitého předmětu.
Klíčový předmět má samostatné podklady ve wikiscriptech 1.LF UK
Cíl předmětu
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Získání základů v diagnostice a léčbě malnutrice. Základy komunikace ve zdravotnictví. Nutriční anamnéza a fyzikální vyšetření stavu výživy. Pomocné vyšetřovací metody. Skríning nutričního rizika. Hodnocení stavu výživy v průběhu životního cyklu. Základy klinické dietologie. Podvýživa a obezita. Karenční syndromy.
Sylabus
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Význam, diagnostika a léčba poruch výživy - úvod do problematiky. 1. kontakt s klientem, komunikační zásady, nakládání se zdravotnickými informacemi, práce se zdravotnickou dokumentací, nemocniční informační systém, nutriční anamnéza, praktický nácvik odběru anamnézy, význam fyzikálního vyšetření, metodika u poruch výživy, fyzikální vyšetření po jednotlivých částech těla, vyšetření hlavy a krku se zaměřením na poruchy polykání, nácvik vyšetření hlavy a krku, stáž při videofluoroskopickém vyšetření polykacího aktu, spolupráce nutričního terapeuta s klinickým logopedem, vyšetření hrudníku a břicha, nácvik fyzikálního vyšetření, stáž na endoskopickém oddělení. vyšetření nervosvalového systému se zaměřením na poruchy výživy. antropometrie, fyzikální vyšetření u obezity, dyslipoproteinémií a diabetu mellitu - včetně komplikací. Stáž na diabetologické ambulanci, režimová opatření u diabetika na inzulinoterapii, objektivní nález u malnutrice a karenčních syndromů, samostatná kasuistika, funkční diagnostika ve vztahu ke stavu výživy, sondová výživa - praktické cvičení, vyšetření stavu výživy u dětí, stáž na pediatrii, pomocné vyšetřovací metody a diagnostika poruch výživy, ošetřování cévního vstupu pro parenterální výživu, principy účelné diagnostiky poruch výživy, význam skríningových metod, praktický nácvik skríningu nutričního rizika. Vyšetření stavu výživy a nutriční intervence u vybraných skupin pacientů. Nutriční bilance a vyhodnocení jídelníčku. Laboratorní vyšetření a stav výživy. Nutriční plán. Dietní poradenství. Enterální a parenterální výživa - indikace a techniky. Prevence a léčba komplikací umělé výživy. Edukační postupy.
Literatura
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Zdeněk Zadák: Výživa v intenzivní péči. Grada, 2. vydání, Praha 2008. Urbánková, P., Urbánek, L.: Klinická výživa v současné praxi. NCONZO: Brno, 2008 Luboš Sobotka et. al.: Basics in Clinical Nutrition, Galén, Praha 2004 Svačina a kol.: Poruchy metabolismu a výživy. Galén, Praha 2010
Lukáš Zlatohlávek: Klinická dietologie a výživa, Praha, Current Media, 2016