Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (22.05.2019)
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná se o vlivy toxického či infekčního původu. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a podobně.
Literatura
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (22.05.2019)
Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa, Current Media 2016
Křemen M, Kotrlíková E, Svačina Š a kol: Parenterální a enterální výživa, Triton 2009
Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008
Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologický slovník Triton Praha 2010.
Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.
Dalším vodítkem ke studiu jsou prezentace přednášek dostupné na webové stránce ústavu či na výukovém portálu 1. LF UK http://portal.lf1.cuni.cz