PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Hygiena a epidemiologie předstátnicová stáž - B03377 (Všeobecné lékařství)
Anglický název: Hygiene and Epidemiology Practice before State Examination
Zajišťuje: Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN (11-00200)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 6
E-Kredity: 6
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/75, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 75 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: doc.MUDr.M.Tuček,CSc.
Další informace: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Garant: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Atributy: Lékařství
Klinický předmět
Záměnnost : B02107
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (25.05.2021)
Vybrané kapitoly z hygieny a epidemiologie: historické souvislosti oborů hygiena a epidemiologie, základy infekční epidemiologie, proces šíření nákazy, nozokomiální nákazy, očkování jako primární prevence nemocí, rizikové faktory ve výživě - nutriční toxikologie, hodnocení rizikových faktorů v pracovním prostředí, znečištění prostředí v interiérech, rizikové faktory prostředí - problematika vody, fyzikálních faktorů, epidemiologie neinfekčních onemocnění - zhoubné novotvary, kardiovaskulární onemocnění, hodnocení faktorů životního stylu - výživa, kouření.
Sylabus
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (25.05.2021)

Tématická náplň

1) Hygiena, základní pojmy a definice oboru, základní metody práce. Primární prevence, její význam a uplatnění v praxi, limity. Biologické metody monitorování expozice. Faktory prostředí jako možný zdroj poškození zdraví člověka.

2) Neionizující záření v životním prostředí, zdroje, účinky. UV záření, účinky, ochrana zdraví, ozonové poruchy, vývoj. Ionizující záření, zdroje, aplikace v medicíně, ochrana zdraví. Hluk a vibrace, pojem hladina, měření, hodnocení, ochrana zdraví. Klimatické faktory, měření, hodnocení, doporučené hodnoty. Osvětlení denní, umělé a sdružené, typy oslnění, problematika laserů.

3) Voda a zdraví, fyziologický význam vody v organismu. Hygienické požadavky na pitnou vodu, teplou užitkovou vodu a balenou vodu. Individuální a hromadné zásobování pitnou vodou, principy úpravy vody ve vodárnách. Příprava pitné vody v havarijních situacích a polních podmínkách. Zdravotní rizika z vody, infekce z vody.

4) Člověk a prostředí, vliv prostředí na zdraví člověka Složky a faktory prostředí. Biologický monitoring znečištění prostředí.

5) Životní styl a výživa. Základní pojmy. Složení a význam jednotlivých druhů potravin Výživa starších kojenců, dětí a mládeže. Hodnocení spotřeby potravin - metody, tabulky složení potravin, doporučené dávky živin. Zásady správné výživy dospělé populace, česká výživová doporučení, hlavní nedostatky ve výživě české populace.

6) Vnitřní prostředí budov. Biologické, chemické a fyzikální rizikové faktory v budovách, možnosti ovlivnění zdravotního stavu obyvatel/uživatelů budov.

7) Základní princip závislosti na tabáku, diagnostika a léčba - role všech zdravotních profesí v prevenci a léčbě této nemoci. Prevalence, morbidita a mortalita onemocnění spojených s užíváním tabáku, historie a průběh tabákové epidemie. Různé druhy tabákových výrobků prevence jejich užívání, pasivní kouření.

8) Hygiena práce a zdraví při práci, zaměření, historie a legislativa. Definice základních pojmů - expozice, nebezpečí, riziko, hodnocení rizika. Hodnocení expozice - základ hodnocení rizik při práci Analýza rizik při práci. Identifikace nebezpečí. Hodnocení a řízení rizik při práci. Vlastní hodnocení rizika úrazů a zátěží faktory pracovního prostředí, kategorizace prací. Identifikace nebezpečí a hodnocení rizik v praxi. Příklady podnikové praxe. Posuzování zdravotní způsobilosti k práci.

9) Epidemiologie - základní pojmy a definice oboru. Epidemiologická metoda práce - studie deskriptivní, analytické, experimentální. Základní ukazatelé zdravotního stavu.

10) Rizikové faktory KVO - ovlivnitelné a neovlivnitelné. Mortalita v důsledku KVO u nás a ve světě. Ateroskleróza, její vznik, stádia, a klinická manifestace z epidemiologického hlediska. Metabolický syndrom, diabetes mellitus, obezita a dyslipidémie. Stres akutní, chronický, chronický únavový syndrom, syndrom vyhoření.

11) Nádorová epidemiologie. Trendy v incidenci a mortalitě nádorových onemocnění u nás a ve světě, nejvýznamnější rizikové faktory. Onkologický registr. Genotoxické a epigenetické karcinogeny.

12) Epidemiologie infekčních onemocnění. Proces šíření nákazy: zdroj, přenos, vnímavý jedinec. Preventivní a represivní protiepidemická opatření. Eliminace, eradikace nákazy. Hlavní skupiny infekčních nemocí.

13) Nozokomiální nákazy, definice, proces šíření nozokomiálních nákaz, rizikové faktory. Rezistence mikroorganizmů. Prevence. Metody dekontaminace, sterilizace, dezinfekce. Bariérové ošetřovací techniky, zásady práce s biologickým materiálem. Hygiena rukou.

14) Očkování. Typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Správná očkovací praxe. Možnosti kombinace očkovacích látek. Postvakcinační reakce. Členění očkování v ČR. Očkování imunokompromitovaných pacientů. Očkování v těhotenství.

15) Statistika. Základní soubor (populace), výběr, princip statistické indukce. Míry polohy a variability. Gaussovo normální rozložení. Čtyřpolní a kontingenční tabulka. Měření závislosti, korelace a regrese. Obecný postup při testování hypotéz, hladiny významnosti. Atributivní a relativní riziko; odds ratio. Požadavky na vyšetřovací techniky.

16) Prezentace seminární/terénní práce (literární rešerše, sběr dat, šetření na pracovišti) po zpracování dat do tabulek a grafů a jejich vyhodnocení. Diskuse.

Literatura
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (25.05.2021)

 Základní  studijní  literatura

 

1.      Tuček, M. a kol.: Hygiena a epidemiologie. Univerzita Karlova, Karolinum Praha, 2.vydání, 2018

2.      Tuček, M. a kol.: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Univerzita Karlova, Karolinum Praha, 2.vydání, 2018

3.      Bencko,V. a kol.: Hygiena a epidemiologie. Učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. Univerzita Karlova, Karolinum Praha, 2006

4.      Kudlová E., Bencko V., Holcátová I., Králíková E., Novotný L., Rameš J., Schejbalová M., Slámová A.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009.

 

 Doporučená  studijní  literatura:

      1.

1.      Šubrt B., Tuček M.: Pracovnělékařské služby. Povinnosti zaměstnavatelů a lékařů. ANAG, 3. zásadně doplněné vydání 2017.

2.      Králíková E. a kol.: Závislost na tabáku, Adamira, Břeclav 2013.

3.      Zvárová, J.: Základy statistiky pro biomedicínské obory, Karolinum Praha, 2012.

4.      Beneš, J. a kol.: Infekční lékařství. Galen, 2009

5.      Beran J., Havlík J. a kol.: Lexikon očkování. Maxdorf Jessenius, 2008.

6.      Zlatohlávek L.a kol. :Klinická dietologie a výživa. Current Media, s.r.o. Praha 2016

7.      Kudlová E., Mydlilová A.: Výživové poradenství u dětí do dvou let. Grada Publishing,

2005.

8.      Beran J., Havlík J., Vonka V.: Očkování – minulost, přítomnost, budoucnost. Galén, 2005.

9.      Zvárová, J., Malý, M. (eds.): Statistické metody v epidemiologii. Univerzita Karlova, Karolinum Praha 2003

10.  Kolektiv autorů: Epidemiologie – výukové texty pro studenty 1. LF UK., Univerzita Karlova, Karolinum Praha 2002

Doporučená  studijní  literatura cizojazyčná

  1. LaDou J., Harrison R: Current Occupational & Environmental Medicine. Fifth EditionThe Mc Graw-Hill Education. 2014.
  1. Steward B.W., Wild Ch.P. (eds.): World Cancer Report 2014, IARCPress, Lyon 2014.
  1. Palmer K.T., Brown I., Hobson J.: Fitness for work, the medical aspects. Oxford Univ. Press, 2013.
  1. Adami H.-O., Hunter D., Trichopoulos D.: Textbook of Cancer Epidemiology. Oxford Univ. Press 2002.
  1. Riboli E., Lambert R.: Nutrition and Lifestyle: Opportunities for Cancer Prevention. IARC Scientific Publications No. 156. IARCPress, Lyon, 2002
  1. IARC Handbooks of Cancer Prevention, Vol. 6: Weight Control and Physical Activity.  IARCPress, Lyon, 2002.
  1. Moon, G., Gould, M. et all.: Epidemiology: An Introduction. Open University press, Bickingham, 2001.
  1. Greenberg R.S., Daniels S.R., Flanders W.D., Eley J.W., Boring J.R.: Medical Epidemiology. Lange Medical Books, New York, 2001.
  1. Rothman K.J., Greenland S.: Modern Epidemiology, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 1998.
  1. Maroni M., Seifert B., Lindvall, T.: Indoor Air Quality. A Comprehensive Textbook. Elsevier, 1995.
  1. Beaglehole, R., Bonita R., Kjellstrom, T.: Basic epidemiology. WHO, Geneva, 1993.
  1. Levy, B.S., Wegman, D.H.: Occupational Health. Recognizing and preventing work-related disease. Little, Brown and Company, Boston, 1988.
  1. Guidelines for drinking-water quality. WHO, 1984.
  1. http://www.iarc.fr/en/publications/IARC publications
  1. http://www.iarc.fr/en/cancertopics/index.php
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (25.05.2021)

Výuka hygieny a epidemiologie trvá 3 týdny. Stáž začíná vždy ráno v 8:00 hodin na Ústavu hygieny a epidemiologie a trvá do 12:30. Výuka je povinná v plném rozsahu.

 

Výuka probíhá formou seminářů s aktivní účastí studentů a terénní stáže. V průběhu jednoho výukového dopoledne je probráno jedno, případně dvě témata. Nejsou však probírány všechny otázky ke státní závěrečné zkoušce, část problematiky je obsažena v doporučené literatuře. Doporučujeme, aby se studenti připravovali ke státní závěrečné zkoušce v průběhu stáží, aby mohli případné nejasnosti konzultovat s vyučujícími.

 

Pokud student nemůže stážovat se svou studijní skupinou, alespoň týden předem se domluví na možném přeřazení do jiné skupiny s MUDr. I. Holcátovou,CSc. (Ivana.Holcatova@lf1.cuni.cz)

 

Studijní skupiny mohou být z výukových nebo provozních důvodů v části výuky děleny či spojeny, rozpis stáží je vyvěšen ve vývěsce na Ústavu hygieny a epidemiologie v 1. patře.

 

Náplní terénní stáže jsou epidemiologické studie a terénní šetření, případně rešerše ze zahraniční odborné literatury na zadané téma. Studenti je provádějí samostatně nebo ve skupinách. Výsledkem šetření je písemná seminární práce, kterou studenti odevzdávají vyučujícímu, který jejich terénní stáž vedl, v elektronické podobě. Ten ji při udělení zápočtu oklasifikuje. Každý student předloží komisi u státní závěrečné zkoušky tištěnou kopii této práce. Práce se na Ústavu hygieny a epidemiologie neukládají.

 

·         Podmínkou udělení zápočtu je účast na seminářích, přijetí seminární práce a úspěšné napsání testu (napsání testu na minimálně 25 bodů - maximum 30). Testy se píší poslední den stáží, zpravidla v  pátek počínaje 19.10.2018. Na test je vyhrazena doba max. 1 hodiny. Opakovat test je možné nejvýše dvakrát (tj. celkem 3 pokusy) vždy ve stejný den a hodinu, na kterou jsou vypsány termíny státní zkoušky, ve 2. poschodí v praktiku 2.

·         Zápočty uděluje na základě prezenční karty s potvrzením prezence vedoucí seminární práce.      Bez kompletně doplněné karty nebo potvrzení o absolvování stáží nebude zápočet udělen!

·         Ke státní závěrečné zkoušce se lze přihlásit pouze prostřednictvím SIS (Studentský informační systém).

·      Ke státní závěrečné zkoušce lze přistoupit pouze po obdržení zápočtu a odevzdání všech výukových pomůcek, zapůjčených na ÚHE (zaznamenáno v prezenční kartě).

 

Nebude-li kterýkoliv z těchto bodů splněn, nemůže student přistoupit ke státní závěrečné zkoušce.

 

Zameškané stáže lze nahradit v průběhu dalších výukových cyklů. V případě jakýchkoliv problémů s přípravou na státní závěrečnou zkoušku doporučujeme konzultace s příslušnými vyučujícími v předem dohodnutých termínech.

 

Otázky pro školní rok 2018/2019

  1. Hygiena, definice, historie. Ochrana a podpora zdraví.

  2. Zátěž organismu prachem a tuhými aerosoly, prevence.

  3. Zátěž organismu chemickými látkami, prevence.

  4. Toxické a alergenní účinky chemických látek, prevence

  5. Pozdní účinky chemických látek, prevence.

  6. Zátěž organismu hlukem: Hladiny a typy hluku.

  7. Zátěž organismu hlukem: Specifické a systémové účinky hluku, prevence a ochrana.

  8. Zátěž organismu vibracemi, prevence.

  9. Zátěž organismu abnormálním atmosférickým tlakem, prevence.

  10. Tepelně vlhkostní mikroklima. Tepelná pohoda.

  11. Zátěž organismu ionizujícím zářením (stochastické a nestochastické účinky).

  12. Principy ochrany před ionizujícím zářením, kategorie pracovišť, kategorie pracovníků.

  13. Zátěž organismu neionizujícím zářením / elektromagnetickými poli, prevence.

  14. Zátěž organismu UV zářením, prevence. Ozónová porucha.

  15. Problematika laserů, zdravotní rizika, ochrana zdraví.

  16. Celková fyzická zátěž, prevence.

  17. Lokální svalová zátěž, prevence.

  18. Psychická zátěž, prevence.

  19. Zraková zátěž: Denní a umělé osvětlení, oslnění.

  20. Monitorování faktorů prostředí. Biologické monitorování.

  21. Hygienické limity.

  22. Zdravotní význam složek znečištění ovzduší. Emise, imise, smog.

  23. Zdravotní problematika emisí z dopravy.

  24. Poškození zdraví z práce, prevence.

  25. Analýza rizik při práci, principy hodnocení a řízení rizik, komunikace a percepce rizik.

  26. Kategorizace prací, rizikové faktory a parametry.

  27. Hodnocení zátěže faktory pracovního prostředí, prevence.

  28. Rizika práce ve zdravotnictví. Možnosti prevence.

  29. Principy posuzování zdravotní způsobilosti k práci, lékařské posudky.

  30. Prohlídky pracovišť a pracovnělékařské prohlídky.

  31. Fyzikální faktory ve vnitřním prostředí budov, zdravotní význam, prevence.

  32. Vodní zdroje, vodárenská úprava vody, distribuce, zdravotní zajištění, havarijní situace.

  33. Zdravotní rizika z vody.

  34. Požadavky na kvalitu pitné vody, hygienické limity.

  35. Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje.

  36. Zdravotní rizika z odpadů a z půdy, prevence.

  37. Hormonálně aktivní látky.

  38. Proteiny, lipidy, sacharidy: Význam ve výživě.

  39. Minerální látky: Význam ve výživě.

  40. Stopové prvky: Význam ve výživě.

  41. Vitamíny: Význam ve výživě.

  42. Druhy potravin a jejich význam ve výživě. 

  43. Potravinová aditiva, důvody používání, zdravotní bezpečnost.

  44. Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence, kontrolní orgány.

  45. Toxické látky v potravinách, prevence otrav z potravin.

  46. Význam mikroorganismů v potravě člověka.

  47. Výživová doporučení pro populaci.

  48. Hodnocení výživového stavu.

  49. Poruchy výživového stavu, prevence.

  50. Hygienické požadavky na stravovací služby.

  51. Zdravotní problematika radonu a jeho dceřiných produktů, prevence.

  52. Chemické látky ve vnitřním prostředí budov, rizika a prevence.

  53. Alergie a alergeny: Epidemiologické aspekty a prevence.

  54. Hygienická a epidemiologická problematika v mimořádných situacích. Bioterorismus.

  55. Zdraví dětí a mladistvých.

  56. Medicína založená na důkazech.

  57. Rizikové faktory a trendy kardiovaskulárních onemocnění.

  58. Trendy v nádorové epidemiologii.

  59. Rizikové faktory nádorových onemocnění.

  60. Epidemiologie závislosti na tabáku.

  61. Princip kontroly tabáku, role zdravotnických profesí v prevenci a léčbě.

  62. Pasivní kouření.

  63. Epidemiologie závislostí na alkoholu a nedovolených návykových látkách.

  64. Epidemiologie: Definice oboru, praktický význam.

  65. Epidemiologická metoda práce, typy studií

  66. Deskriptivní studie, typy a základní charakteristiky.

  67. Analytické studie, typy a základní charakteristiky.

  68. Intervenční studie, typy a základní charakteristiky.

  69. Chyby v epidemiologických studiích. Přesnost,spolehlivost, validita studie.Zkreslení a zavádějící faktory.

  70. Statistická indukce. Populace, výběr, znaky (veličiny).

  71. Hodnocení kvality testů. Senzitivita, specificita, ROC křivka.

  72. Symetrické a asymetrické rozdělení. Gausova křivka. Míry polohy a variability.

  73. Testování hypotéz. Hladina významnosti. Síla testu, chyby,

  74. Měření závislosti. Korelace. Regrese.

  75. Měření frekvence výskytu onemocnění, úmrtí a souvisejících jevů. Ukazatele frekvence. Interval spolehlivosti.

  76. Měření asociace: Asociace, kauzalita, relativní riziko, poměr šancí, atributivní riziko.

  77. Postexpoziční profylaxe.

  78. Proces šíření nákazy a jeho charakteristiky.

  79. Zdroj a vnímavý jedinec v procesu šíření nákazy.

  80. Epidemiologie nákaz přenášených vzdušnou cestou.

  81. Epidemiologie nákaz přenášených alimentární cestou.

  82. Epidemiologie nákaz přenášených krví.

  83. Epidemiologie nákaz kůže a povrchových sliznic.

  84. Epidemiologie transmisivních nákaz.

  85. Preventivní a represivní protiepidemická opatření.

  86. Dezinfekce, metody, kontrola účinnosti.

  87. Sterilizace, metody, kontrola účinnosti.

  88. Nozokomiální nákazy.

  89. Vakcinace a imunizace.

  90. Typy a druhy očkovacích látek, reakce po očkování, kontraindikace.

  91. Členění očkování v ČR.

  92. Novinky vakcinační strategie  v ČR a ve světě.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK