PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Stáž - Výživa v lázních a multikulturní aspekty ve výživě - B02310
Anglický název: Traineeship - Nutrition at a spa and multicultural aspects in nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 5
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/25, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 25 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: doc.MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut-kombinovaná
Je záměnnost pro: B03330
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů. Rozdíly a přednosti výživy klientů různých zemí světa. Náboženské a etnické odlišnosti ve výživě. Znalost multikulturních aspektů získávají studenti aktuálně od lektorů. Jde o praktický předmět, který se neliší v prezenční a kombinované formě studia
Cíl předmětu
Poslední úprava: Zuzana Džupinková (09.05.2012)

Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, s důrazem na metabolické choroby. Seznámení se s moderními dietetickými přístupy.

Sylabus
Poslední úprava: Zuzana Džupinková (09.05.2012)

1. Přehled diet u oborů: interní lékařství, neurologie, infekciologie, pneumologie, hematologie, onkologie, nefrologie, revmatologie, chirurgie, traumatologie, ortopedie.

2. Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a v lázních, nutriční potřeba a spotřeba.

3. Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.

4. Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.

5. Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.

6. Dieta šetřící, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.

7. Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.

8. Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.

9. Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv. „kladenské diety“.

10. Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.

11. Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina - inulin, oligofruktany a další.

Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponentů v těchto doplňcích.

Literatura
Poslední úprava: Zuzana Džupinková (09.05.2012)
Povinná literatura:
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999

Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr Sucharda a kol. - Vyd.1. - Praha: Triton, cop. 2001. - 652 s.: il.

Svačina Štěpán : Klinická dietologie Grada

Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s.

Doporučená literatura:
Sucharda, P.: Metabolický syndrom - epidemie 21. století- Současná klinická praxe 2008

Heiner V: Základy klinické obesitologie Grada 2004

Veith, W. J.: Diet and Health. Scientific Perspectives. CRC Press-Medpharm, Boca Raton 1998.

Leitzmann, C. a spol.: Ernährung in Prävention und Therapie. Hippokrates Verlag, Stuttgart 2001

Literatura pro distanční formu studia:

Povinná literatura:
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova, nakladatelství Karolinum, 1999

Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr Sucharda a kol. - Vyd.1. - Praha: Triton, cop. 2001. - 652 s.: il.

Svačina Štěpán : Klinická dietologie Grada

Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s.

Heine V: Základy klinické obesitologie Grada 2004

Veith, W. J.: Diet and Health. Scientific Perspectives. CRC Press-Medpharm,Boca Raton 1998.

Doporučená literatura:
Sucharda P Metabolický syndrm - eoidemie 21. století- Súčasná klinická praxe2008

Leitzmann, C. a spol.: Ernährung in Prävention und Therapie. Hippokrates Verlag, Stuttgart 2001

Keller, U., Meier,R., Bertoli,S.: Klinická výživa. Scientia medica,Praha 1993

Kohout,P, Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl,Praha, 2005

Maughan,R.J., Berke,L.M.(editoři): Výživa ve sportu. Nakladatelství Galén,Praha,2006

Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999

Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000

Provazník, K. a spol.: Manuál prevence v lékařské praxi, I.-V: díl, Nakladatelství Fortuna, Praha, 1998

Perlín, C.: Ekonomické možnosti prevence obezity z hlediska výživy. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 12-13

Feldheim,W., Steimetz,R.: Ernährunglehre, Verlag W.Kohlhammer, Stuttgart,Berlin, 1998

Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995

Kadlec, Pavel a kol.: Technologie potravin, díl I a II, VŠCHT, Praha 2002

Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy, Výživa a potraviny, 60, 2005, č.6, s. 159-160

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Barbora Patková (04.10.2022)

Podmínky zakončení předmětu: klasifikovaný zápočet 

1.)    Praxe v Mariánských lázních: absolvování praxe, vypracování kazuistiky v rámci praxe (podklad pro zápočet), splnění závěrečného testu.

2.)    Studenti si mohou zajistit vlastní praxi: absolvování praxe, která musí být předem schválena, vypracování 1 A4 o absolvované praxi + 1 kazuistiky (podklad pro zápočet), splnění závěrečného test.

 

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)

Okruhy ke zkoušce

1. Pojem léčebné výživy, nutriční spotřeba a potřeba

2. Dietní systém v lázních, rozdíly mezi nemocničním a lázeňským systémem

3. Metabolická onemocnění, dieta pankreatická, při hypertenzi a dně

4. Diabetes mellitus, diety a nové aspekty výživy

5. Dieta při nemocech zažívacího traktu, M Crohn a colitis ulcerosa

6. Neurologická onemocnění, RS, Alzheimerova choroba, dieta při a po CMP

7. Kardiologická onemocnění – nízkocholesterolová dieta

8. Dieta při onemocnění ledvin, neslaná, nízkobílkovinná, dieta při nefrolitiáze-oxaláty, uráty

9. Obesita - redukční dieta, rozdíly u starších a mladších lidí. Zásady diety při klimakteriu

10. Diety bezlepkové, bezlaktózové, diety u alergií potravinových

11. Vegetariánská, veganská a makrobiotická dieta, pozitiva a negativa

12. Geriatrie - požadavky na výživu, malnutrice u geriatrických pacientů, příčiny

13. Stravovací zvyklosti u ruských, arabských a asijských hostů, základní potraviny

14. Tolerance u diet v multikulturní společnosti v lázních, stravování a stolování

15. Potravinové doplňky Olestra, Inulín indikace a kontraindikace

16. Výživa u polymorbidních pacientů, u pacientů s kolostomií v lázních.

17. Dieta u onkologických pacientů po chemoterapii a aktinoterapii v lázních

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK