PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Stáž v organizaci zdravotní a sociální péče - B02290 (Nutriční terapeut kombinovaná)
Anglický název: Traineeship in health and social care organization
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2015
Semestr: oba
Body: 3
E-Kredity: 3
Rozsah, examinace: 0/25, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 25 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: zrušen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: Bc. Iva Dvořáková
Poznámka: předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Mgr. Lenka Vysoká
Atributy: Nutriční terapeut-kombinovaná
Teoretický předmět
Prerekvizity : B01706, B01710, B01711
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (19.08.2013)
V průběhu stáže mohou studenti poznat systém zajištění nutriční terapie v ústavech sociální péče, domovech důchodců, ale také zajištění nutriční terapie prostřednictvím pečovatelské služby v domácí péči a systém nutriční péče ve zdravotnických zařízeních.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (19.08.2013)

Poznat systém nutriční péče v konkrétním zařízení. Naučit se pracovat s Dietním systémem konkrétního zařízení. Poskytovat individualizovanou nutriční péči pod vedením nutričního terapeuta. Naučit se rozpoznat rizika malnutrice, dehydratace a dalších výživových problémů. Navrhovat a spolupracovat při řešení těchto výživových problémů. Seznámit se s projektem "Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory".

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (19.08.2013)

Hodnocení výživového stavu klienta

Standardizované dietní postupy

Individualizovaná nutriční péče o klienty ve spolupráci s příslušným stravovacím provozem


Literatura
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (19.08.2013)

Svačina, Š., Bretšnajdrová, A. Dietologický slovník.  Praha: Triton, 2010

Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha:  Forsapi

Kohout, P, Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Praha:  Krigl, 2005

Kohout P. et al: Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (19.08.2013)

1.     zpracování zadané kazuistiky

2.     100% docházka

3.     kladné hodnocení z pracoviště 

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK