course can be enrolled in outside the study plan enabled for web enrollment priority enrollment if the course is part of the study plan you can enroll for the course in winter and in summer semester
The subject presents the basic paradigms of health promotion. More specifically addresses the issue of education for proper nutrition as an essential part of human life, which significantly affects human health. The syllabus of the subject is based on systematic analysis of nutritive value of foods. Attention is given to the nutrients content in food and energy value of food.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (17.07.2015)
Předmět předkládá základní paradigmata podpory zdraví. Podrobněji se zabývá otázkou výchovy ke správné výživě a stravování, jako nezbytnou součástí lidského života, které významně ovlivňuje lidské zdraví. Obsah předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy. Pozornost je věnována obsahu jednotlivých živin v potravě a energetické hodnotě potravy.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (17.07.2015)
Aim of the course -
The aim of the course is to inform students about the possibilities of promoting health through proper nutrition and eating and the role of schools in the process concerning development of the health awareness.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (17.07.2015)
Cílem předmětu je seznámit studenty s možností podpory zdraví pomocí správné výživy a stravování a s úlohou školy v procesu rozvíjení zdravotní gramotnosti.
Last update: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (17.07.2015)
Literature -
HOLČÍK, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno : MSD, 2009. ISBN 978-80-7392-089-0.
MARÁDOVÁ, E. Školní vzdělávací program. Výchova ke zdraví. Praha : Fortuna, 2006.
MZ ČR, WHO. Zdraví 21 - zdraví do 21. století. Praha : 2001. 147 s. ISBN 80-85047-49-5.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha : MŠMT, 2009.
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1.