Food quality control according to valid EU and Czech legislation. Current trends in the field of instrumentation in chromatographic separation methods. Modern detection techniques and mass spectrometry in food analysis. Modern techniques of sample processing in food matrix analysis. Methods of detection of food origin and trademark counterfeiting. Methods of determination of antioxidants, vitamins and other biologically active substances in fruits and vegetables. Quality of food and nutraceuticals. Analysis of mycotoxins, pesticide residues and other contaminants in food. Analysis of dyes and illegal additives in food.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (28.02.2018)
Kontrola jakosti potravin dle platné legislativy EU a ČR. Aktuální trendy v oblasti přístrojové techniky na poli chromatografických separačních metod. Moderní detekční techniky a hmotnostní spektrometrie v analýze potravin. Moderní techniky úprav vzorků v analýze potravinových matric. Metody detekce původu potravin a falšování chráněných značek. Metody stanovení antioxidantů, vitamínů a dalších biologicky aktivních látek v ovoci a zelenině. Kvalita potravin a nutraceutik. Analýza mykotoxinů, residuí pesticidů a dalších kontaminujících látek v potravinách. Analýza barviv a zakázaných aditiv v potravinách.
Last update: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (28.02.2018)
Literature - Czech
Povinná:
Leo M. Nollet . Handbook of Food Analysis - Volume 1. New York: Marcel Dekker, 2004, s. ISBN 0-8247-5038-1.
Leo M. Nollet
. Handbook of Food Analysis Volume 2 . New York : Marcel Dekker, 2004, s. ISBN ISBN 0-8247-5037-3.
Leo M. Nollet . Handbook of Food Analysis Volume 3
. New York : Marcel Dekker
, 2004, s. ISBN ISBN 0-8247-5036-5.
Doporučená:
. . In Food Chemistry. (): -.
. . In Food Analytical Methods. (): -.
. . In Journal of Food Composition and Analysis. (): -.