Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Charakterizace mutantů huseníčku psbo1 a psbo2
Název práce v češtině: Charakterizace mutantů huseníčku psbo1 a psbo2
Název v anglickém jazyce: Characterisation of Arabidopsis thaliana mutants psbo1 and psbo2
Klíčová slova: fotosystém II, PSII, PsbO, PsbO1, PsbO2, Arabidopsis thaliana, Solanum tuberosum, fluorescence chlorofylu
Klíčová slova anglicky: photosystem II, PSII, PsbO, PsbO1, PsbO2, Arabidopsis thaliana, Solanum tuberosum, chlorophyll fluorescence
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra experimentální biologie rostlin (31-130)
Vedoucí / školitel: Mgr. Miloš Duchoslav, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 16.11.2020
Datum zadání: 24.03.2021
Datum odevzdání elektronické podoby:09.08.2022
Datum proběhlé obhajoby: 12.09.2022
Oponenti: RNDr. Michal Hála, Ph.D.
 
 
 
Konzultanti: RNDr. Lukáš Fischer, Ph.D.
Předběžná náplň práce
Protein PsbO je jednou z vnějších podjednotek fotosystému II, na který se váže z luminální strany. Jeho důležitost pro funkci fotosystému II ilustruje skutečnost, že se nachází ve všech oxyfototrofních organismech.
V huseníčku (Arabidopsis thaliana), stejně jako v mnoha dalších rostlinách, je tento protein kódovaný dvěma geny (psbO1 a psbO2), které dávají vzniknout dvěma mírně odlišným izoformám proteinu. Jaké jsou rozdíly ve funkci těchto dvou izoforem není zatím přiliš jasné.
Funkci izoforem proteinu PsbO je možné zkoumat mimo jiné pomocí mutantů v jedné a druhé izoformě (psbo1 a psbo2). V rámci předchozí práce týmu byly připraveni spolehliví mutanti v genech psbO1 a psbO2 pomocí metody CRISPR-Cas9. Náplní práce bude transformovat tyto mutanty různými konstrukty s geny psbO, a to tak, abychom (1) zpětnými komplementacemi chybějícím genem dokázali, že pozorovaný fenotyp je způsobený mutací v psbO, a (2) získali linie, které budou mít sice jen jednu izoformu PsbO, ale v množství odpovídajícím celkové hladině PsbO ve WT. Následnou charakterizací získaných linií bychom měli objasnit, jak se na rostlinách projevuje absence jedné a druhé izoformy PsbO a jak snížení celkového množství PsbO.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK