Metody prevence sociální zahálení ve školních skupinách
Název práce v češtině: | Metody prevence sociální zahálení ve školních skupinách |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Methods of preventing social loafing in school groups |
Klíčová slova: | černé pasažérství|motivace|prevence|sociální zahálení|školní skupinová práce |
Klíčová slova anglicky: | free riding|motivation|prevention|social loafing|school groupwork |
Akademický rok vypsání: | 2021/2022 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra psychologie (21-KPS) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. et Mgr. Jakub Polák, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 07.09.2022 |
Datum zadání: | 07.09.2022 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 01.11.2022 |
Datum a čas obhajoby: | 01.09.2023 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 23.04.2023 |
Datum proběhlé obhajoby: | 01.09.2023 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | Mgr. Ondřej Pešout, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Cílem práce je prozkoumat fenomén sociálního zahálení a černého pasažérství při skupinových projektech ve školách s důrazem na metody, které pomáhají k jejich redukci a srovnání těchto metod z pohledu jejich účinnosti, jednoduchosti aplikace v praxi, preferencí studentů a dalších hledisek. Zároveň bych se ráda věnovala charakteristikám jednotlivců i skupin, jakožto možným moderátorům při hledání nejvhodnější intervence proti černému pasažérství. Obsahem literárně přehledové části bude představení fenoménů sociálního zahálení a černého pasažérství, vymezení rozdílu mezi nimi. Dále se práce bude věnovat projevům zmíněných fenoménů ve školních skupinách při týmových projektech a metodám, které se ve školství využívají k jejich prevenci či redukci. V neposlední řadě se práce zaměří na faktory, které ovlivňují výskyt a míru sociálního zahálení a černého pasažérství. Návrh výzkumu se zakládá na využití odlišných metod pro redukci černého pasažérství a sociálního zahálení v českém prostředí, při skupinových projektech ve školách a následném vyhodnocení jejich účinnosti a preferovanosti na základě dotazníků, které budou administrovány jak zúčastněným studentům, tak i vyučujícím. Očekávaný přínos výsledků výzkumu do psychologické teorie a praxe je srovnání různých přístupů, které se využívají v zahraniční praxi během skupinových projektů ve školách, jež vedou ke snížení sociálního zahálení a černého pasažérství. Významným přínosem je také možné nalezení nejvhodnějších a nejúčinnějších prostředků k prevenci a redukci sociálního zahálení a černého pasažérství ve školních skupinách při skupinových projektech, dle preferencí studentů a časových možností vyučujících v českém prostředí. Vhodně zvolená metodika vyrovnávání se s černým pasažérstvím a sociálním zahálením ve svém důsledku může snížit negativní prožitky a zvýšit spokojenost studentů spojenou se skupinovými projekty skrze větší vnímanou spravedlnost, přinést lepší studijní výsledky a větší množství nově nabitých vědomostí i dovedností. |
Seznam odborné literatury |
Harding, L. M. (2018). Students of a Feather “Flocked” Together: A Group Assignment Method for Reducing Free-Riding and Improving Group and Individual Learning Outcomes. Journal of Marketing Education, 40(2), 117–127. https://doi.org/10.1177/0273475317708588 Karau, S. J., & Williams, K. D. (1993). Social loafing: A meta-analytic review and theoretical integration. Journal of personality and social psychology, 65(4), 681. van den Herik, E.-M., & Benning, T. M. (2021). A Students’ Preferences-Based Approach to Select Methods for Detecting and Handling Free-Riding. Journal of Marketing Education, 43(2), 233–243. https://doi.org/10.1177/0273475321992109 Maiden, B., & Perry, B. (2011). Dealing with free‐riders in assessed group work: Results from a study at a UK university. Assessment & Evaluation in Higher Education, 36(4), 451–464. https://doi.org/10.1080/02602930903429302 Aggarwal, P., & O’Brien, C. L. (2008). Social Loafing on Group Projects: Structural Antecedents and Effect on Student Satisfaction. Journal of Marketing Education, 30(3), 255–264. https://doi.org/10.1177/0273475308322283 Davies, W. M. (2009). Groupwork as a form of assessment: Common problems and recommended solutions. Higher Education, 58(4), 563–584. https://doi.org/10.1007/s10734-009-9216-y Hall, D., & Buzwell, S. (2013). The problem of free-riding in group projects: Looking beyond social loafing as reason for non-contribution. Active Learning in Higher Education, 14(1), 37–49. https://doi.org/10.1177/1469787412467123 Comer, D. R. (1995). A Model of Social Loafing in Real Work Groups. Human Relations, 48(6), 647–667. https://doi.org/10.1177/001872679504800603 Harding, L. M. (2020). PROCRASTINATING TOGETHER: FLOCKING GRADUATE STUDENTS INTO GROUPS BASED ON A SHARED PROCLIVITY TO PROCRASTINATE. Marketing Education Review, 30(2), 112–117. https://doi.org/10.1080/10528008.2020.1741390 |