Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Význam a podoby chleba za 1. světové války v českých zemích
Název práce v češtině: Význam a podoby chleba za 1. světové války v českých zemích
Název v anglickém jazyce: Importance and forms of bread in World War I in Czech lands
Klíčová slova: Chléb|každodennost|1. světová válka|nedostatek|hodnota
Klíčová slova anglicky: Bread|everyday life|World War I|lack|value
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie (21-UETN)
Vedoucí / školitel: PhDr. Mgr. Eva Ferrarová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 15.03.2022
Datum zadání: 15.03.2022
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 22.09.2022
Datum a čas obhajoby: 06.09.2022 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:06.08.2022
Datum proběhlé obhajoby: 06.09.2022
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná pracovníkem v zastoupení a finalizovaná
Oponenti: doc. Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Je těžké si představit univerzálnější a zásadnější potravinu, než je chléb, který má dávnou historii, pestrý vývoj a nabývá nejrůznějších hodnot. Význam a podoby chleba se skrze dějiny lidstva neustále měnily. Tato práce se zaměří právě na význam a podoby chleba za 1. světové války v českých zemích. Jak byl tento produkt využíván, jak s ním bylo zacházeno v době, kdy byl svět ve válce, kterou doprovázel nedostatek potravin? Co vše dobová společnost nazývala chlebem? Jak se chléb pekl, jak fungovalo zásobování? Jaké recepty se k pečení chleba využívaly? Jak moc byl tento produkt součástí každodenního života? Jak říká William Rubel ve své knize Bread: „Při diskusi o chlebu se člověk může přistihnout, že mluví o některých z největších problémů historie a společnosti“
Práce bude zkoumat historické reálie, díky nimž jsme schopni aspoň částečně nahlédnout do každodennosti spojené s dobovou společností. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaký význam a jaké podoby měl chléb v období 1. světové války v českých zemích. Jedná se o kvalitativní výzkum, sběr archivních a historicky dosažitelných zdrojů od roku 1914-1918 v českých zemích je pro tuto práci stěžejní. Práce je chronologicky strukturalizovaná, zabývá se stručnou historií chleba před obdobím první světové války a následně detailním náhledem do válečného prostředí. Práce čerpá z deníků a zápisů obyčejných lidí, ale zároveň i z odborné literatury a archivních materiálů.
Metodou sběru dat bude archivní výzkum a výzkum dosažitelně historických zdrojů.
Seznam odborné literatury
DOUGLAS, Mary (2014): Čistota a nebezpečí. Analýza konceptu znečištění a tabu. Praha: Malvern.
FERRAROVÁ, Eva (2021): Jídlo pro radost. Brno: Albatros, Edika.
FISCHLER, Claude (1980): Food habits, social change and the nature/culture dilemma. In: Proceedings of 5th International Congress of the Intenational Organization for the Study of Human Development. Campione, 5-8 May 1980.
FRANC, Martin, (2012): Výmysly německých profesorů i návrat k zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích. Martin Franc. Práce z dějin Akademie věd / Roč. 4, č. 1, s. 1-16
KARLÍČEK, Petr (2015): Vdolky z dřevěných pilin a chleba z jehličí: zásobování Šluknovska potravinami v době světové války. Petr Karlíček. In: První světová válka a role Němců v českých zemích / Ústí nad Labem: Muzeum města Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, Ústav slovansko-germánských studií FF UJEP, s. 102-124.
MICHLOVÁ, Marie (2013): Byli jsme a budem, aneb, Česká každodennost 1914-1918. Řitka: Čas. Český čas. ISBN 978-80-7475-024-3.
RUBEL, William. (2011): Bread: A Global History Reaktion Books. ISBN: 1861898541
STRETTIOVÁ, Marie (2019): Jak jsme prožívali první světovou válku. Praha: Ústav T.G. Masaryka, 2019. ISBN 978-80-88304-15-9.
ZUBÁKOVÁ, Blanka, Milena LENDEROVÁ, Miroslav KOUBA a Ivo ŘÍHA (2016): ed. Krajiny prostřených i prázdných stolů. Pardubice-Polabiny: Univerzita Pardubice, ISBN 978-80-7560-026-4.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK