Mezigenerační vnímání košer stravy v rámci praktikujících židovských rodin
Název práce v češtině: | Mezigenerační vnímání košer stravy v rámci praktikujících židovských rodin |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Intergenerational perception of kosher diet within practicing Jewish families |
Klíčová slova: | antropologie jídla|jídlo|košer strava|židé|tradice|generace|rodina|kašrut |
Klíčová slova anglicky: | Anthropology of Food|Food|Kosher Diet|Jews|Tradition|Generation|Family |
Akademický rok vypsání: | 2021/2022 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav etnologie (21-UETN) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Mgr. Eva Ferrarová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 06.02.2022 |
Datum zadání: | 06.02.2022 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 21.02.2022 |
Datum a čas obhajoby: | 13.09.2023 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 12.08.2023 |
Datum proběhlé obhajoby: | 13.09.2023 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | Mgr. et Mgr. Timea Crofony |
Zásady pro vypracování |
Bakalářská práce se bude zabývat dodržováním pravidel týkajících se košer stravy v rámci mezigeneračního vnímání v praktikujících židovských rodinách. Práce bude rozdělena do dvou částí. První se zaměří na teorii, kde bude rozebráno, co košer strava je, jaké jsou kořeny, rituály a tradice. Druhá část, která se bude více zabývat praktickými aspekty, se pokusí zodpovědět na otázku, zda existují rozdíly v dodržování košer stravy a jejich pravidel v různých generacích v židovských praktikujících rodinách. Tradice a rituály v rámci košer stravování slouží k udržení komunity a právě jejich dodržování či nedodržování svědčí o různých vlivech, proto práce bude zkoumat, zda se jejich vnímání mění v závislosti na sociálním postavení, věku, genderu a vzdělání. Primárním a stěžejním zdrojem dat budou výpovědi respondentů, přičemž základní použitou metodou budou polostrukturované a strukturované rozhovory. Počet rodin odhaduji na osm, mladší, starší a nejstarší generace. Budou to rodiny věřící, jež doma praktikují židovské tradice včetně košer stravování. Budou vybrány z blízkých vztahů tazatelky, popřípadě ve spolupráci s Židovskou obcí v Praze. Rozhovory budou probíhat buď u respondentů doma či na Židovské obci a odhadovaný čas každého rozhovoru je jedna až dvě hodiny. |
Seznam odborné literatury |
ANDERSON, E.N. 2005. Everyone eats: Understanding food and culture. New York: New York University Press. BLECH, Zushe Yosef. Kosher food production. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2004. ISBN 0813825709. CROWTHER, G. (2018): Eating Culture. An Anthropological Guide to Food. University of Toronto Press DOUGLAS, Mary (2014): Čistota a nebezpečí. Analýza konceptu znečištění a tabu. Praha: Malvern. FERRAROVÁ, Eva, 2021, Jídlo pro radost. Praha: Edika. GOLDBERG, H. (1987). Judaism Viewed from Within and from Without: Anthropoligical Studies. Albany: State University of New York Press. GREENWALD, Ze ́ej, Ša ́arej halacha – brány halachy, Praha : Agadah, 2012 JOHNSON, Paul. Dějiny židovského národa. Praha: Rozmluvy, 2007. KUNETKA, František. Židovský rok a jeho svátky. Olomouc: 1994. LAU, Jisra'el Me'ir. Praktický judaismus. Praha: P3K, 2012. ISBN 978-80-87343-09-8. ŠEDINOVÁ, Jiřina., DOLEŽELOVÁ, Jana., PUTÍK, Alexandr. Židovské tradice a zvyky. Praha: Státní židovské museum, 1992. PAVLÁT, Leo. Židé – dějiny a kultura. Praha: Židovské museum, 2005. RODEN, Claudia. Kniha o židovské kuchyni: odysea ze Samarkandu a Vilniusu do dnešních dnů. Přeložil Vladimír FUKSA. Praha: BB/art, 2005. ISBN 80-7341-686-7. |