Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Mezigenerační vnímání košer stravy v rámci praktikujících židovských rodin
Název práce v češtině: Mezigenerační vnímání košer stravy v rámci praktikujících židovských rodin
Název v anglickém jazyce: Intergenerational perception of kosher diet within practicing Jewish families
Klíčová slova: antropologie jídla|jídlo|košer strava|židé|tradice|generace|rodina|kašrut
Klíčová slova anglicky: Anthropology of Food|Food|Kosher Diet|Jews|Tradition|Generation|Family
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie (21-UETN)
Vedoucí / školitel: PhDr. Mgr. Eva Ferrarová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 06.02.2022
Datum zadání: 06.02.2022
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 21.02.2022
Datum a čas obhajoby: 13.09.2023 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:12.08.2023
Datum proběhlé obhajoby: 13.09.2023
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: Mgr. et Mgr. Timea Crofony
 
 
 
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude zabývat dodržováním pravidel týkajících se košer stravy v rámci mezigeneračního vnímání v praktikujících židovských rodinách. Práce bude rozdělena do dvou částí. První se zaměří na teorii, kde bude rozebráno, co košer strava je, jaké jsou kořeny, rituály a tradice. Druhá část, která se bude více zabývat praktickými aspekty, se pokusí zodpovědět na otázku, zda existují rozdíly v dodržování košer stravy a jejich pravidel v různých generacích v židovských praktikujících rodinách.
Tradice a rituály v rámci košer stravování slouží k udržení komunity a právě jejich dodržování či nedodržování svědčí o různých vlivech, proto práce bude zkoumat, zda se jejich vnímání mění v závislosti na sociálním postavení, věku, genderu a vzdělání.
Primárním a stěžejním zdrojem dat budou výpovědi respondentů, přičemž základní použitou metodou budou polostrukturované a strukturované rozhovory.
Počet rodin odhaduji na osm, mladší, starší a nejstarší generace. Budou to rodiny věřící, jež doma praktikují židovské tradice včetně košer stravování. Budou vybrány z blízkých vztahů tazatelky, popřípadě ve spolupráci s Židovskou obcí v Praze. Rozhovory budou probíhat buď u respondentů doma či na Židovské obci a odhadovaný čas každého rozhovoru je jedna až dvě hodiny.
Seznam odborné literatury
ANDERSON, E.N. 2005. Everyone eats: Understanding food and culture. New York: New York University Press.
BLECH, Zushe Yosef. Kosher food production. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2004. ISBN 0813825709.
CROWTHER, G. (2018): Eating Culture. An Anthropological Guide to Food. University of Toronto Press
DOUGLAS, Mary (2014): Čistota a nebezpečí. Analýza konceptu znečištění a tabu. Praha: Malvern.
FERRAROVÁ, Eva, 2021, Jídlo pro radost. Praha: Edika.
GOLDBERG, H. (1987). Judaism Viewed from Within and from Without: Anthropoligical Studies. Albany: State University of New York Press.
GREENWALD, Ze ́ej, Ša ́arej halacha – brány halachy, Praha : Agadah, 2012
JOHNSON, Paul. Dějiny židovského národa. Praha: Rozmluvy, 2007.
KUNETKA, František. Židovský rok a jeho svátky. Olomouc: 1994.
LAU, Jisra'el Me'ir. Praktický judaismus. Praha: P3K, 2012. ISBN 978-80-87343-09-8.
ŠEDINOVÁ, Jiřina., DOLEŽELOVÁ, Jana., PUTÍK, Alexandr. Židovské tradice a zvyky. Praha: Státní židovské museum, 1992.
PAVLÁT, Leo. Židé – dějiny a kultura. Praha: Židovské museum, 2005.
RODEN, Claudia. Kniha o židovské kuchyni: odysea ze Samarkandu a Vilniusu do dnešních dnů. Přeložil Vladimír FUKSA. Praha: BB/art, 2005. ISBN 80-7341-686-7.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK