Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
The perception, form, and role of tea in contemporary Korean society
Název práce v češtině: Vnímání, podoba a role čaje v moderní korejské společnosti
Název v anglickém jazyce: The perception, form, and role of tea in contemporary Korean society
Klíčová slova: Korejský čaj|Korejská čajová kultura|moderní korejská společnost|korejská kultura|moderní čajová kultura
Klíčová slova anglicky: Korean tea|Korean tea culture|contemporary south Korean society|culture of Korea|modern tea culture
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: angličtina
Ústav: Ústav asijských studií (21-UAS)
Vedoucí / školitel: Mgr. Vladislava Mazaná, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 04.01.2022
Datum zadání: 04.01.2022
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 20.01.2022
Datum a čas obhajoby: 05.02.2024 10:45
Datum odevzdání elektronické podoby:17.05.2024
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem
Oponenti: PhDr. Tomáš Horák, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Student se ve své bakalářské práci bude zabývat rolí čaje a problematikou obnovy a invence čajové kultury v moderní společnosti Korejské republiky. V současné době plní čaj v jižní Koreji nejen úlohu oblíbeného nápoje, je také exportním produktem kulturního průmyslu. Čaj se také objevuje v náboženských rituálech. Korejská vláda podporovala obnovu čajové kultury a obřadů od druhé poloviny 20. století. Podoba čaje se v průběhu moderní historie mění a vyvíjí. Cílem práce je popsat a identifikovat, jak korejská společnost čaj vnímá a jakou podobu má, dále v jakých aspektech života se čaj objevuje a jakou roli zastává. Autor práce bude čerpat především z anglicky a korejsky psaných publikací, které se zabývají korejskou čajovou kulturou. Kromě toho zodpoví na výzkumné otázky taktéž na základě výsledků vlastního online dotazníku o čaji.
Seznam odborné literatury
Primární zdroje:
YOO, Yang-Seok, 2007. The book of Korean tea: a guide to the history, culture and philosophy of Korean tea and the tea ceremony. Seoul: Myung Won Cultural Foundation. ISBN 9788995502129
Brother ANTHONY of Taizé, Kyeong-Hee HONG and Steven D. OWYOUNG, 2010. Korean tea classics. Seoul: Seoul Selection. ISBN 9788991913660 Brother ANTHONY of Taizé, and Kyeong-Hee HONG, 2007. The Korean way of tea: an introductory guide. Seoul, Korea: Seoul Selection. ISBN 9788991913172
Kim Eui Jung, 2005. The Myung Won 'Every day' Tea Cermony: Traditional Korean Tea Ceremony guide. Seoul: The Myung Won Cultural Foundation. ISBN 8995502118
DUFRÊNE, Barbara. The Awakening of the Korean Tea Market. Tea [online]. 2015, 187(1), 36-38 [cit. 2019-10-28]. ISSN 00400343. Dostupné z: http://eds.a.ebscohost.com/eds/Citations/FullTextLinkClick?sid=9d6f60fb-f765-41ad-bfb3-0ee8af8885b0@sdc-v-sessmgr02&vid=0&id=pdfFullText
PARK, Hee-jun. A Monk’s Way of Tea. Koreana [online]. 2019, 33(2), 28-33 [cit. 2019-10-28]. ISSN 10160744. Dostupné z: http://eds.a.ebscohost.com/eds/Citations/FullTextLinkClick?sid=706dbf13-1293-41ca-9075-cc8e5fcab6d9@sessionmgr4008&vid=0&id=pdfFullText
KAPLAN, Uri. From the tea to the coffee ceremony: modernizing buddhist material culture in contemporary korea. MATERIAL RELIGION [online]. 2017, 13(1), 1-22 [cit. 2019-10-28]. DOI: 10.1080/17432200.2016.1271969. ISSN 17432200. Dostupné z: http://eds.a.ebscohost.com/eds/pdfviewer/pdfviewer?vid=1&sid=a4affc4d-0d20-47f2-b448-9467a4019781%40sessionmgr4008
KIM, Myeong-Bae. Teaism of Korea. Korea Journal [online]. Seongnam, 1985, 25(10), 33-43 [cit. 2019-10-28]. Dostupné z: http://www.ekoreajournal.net/issue/view_pop.htm?Idx=2289
Online questionnaire about Korean tea.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK