Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Analýza stravy bojovníckych hrobov na základe stabilných izotopov uhlíka a dusíka
Název práce v jazyce práce (slovenština): Analýza stravy bojovníckych hrobov na základe stabilných izotopov uhlíka a dusíka
Název práce v češtině: Analýza stravy bojovnických hrobů na základě stabilních izotopů uhlíku a dusíku
Název v anglickém jazyce: Warrior graves diet analysis based upon stable isotopes of carbon and nitrogen.
Klíčová slova: strava|bojovníci|izotopy
Klíčová slova anglicky: diet|warriors|isotopes
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: slovenština
Ústav: Ústav pro archeologii (21-UPRAV)
Vedoucí / školitel: Mgr. Alžběta Frank Danielisová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 22.11.2021
Datum zadání: 22.11.2021
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 24.11.2021
Datum a čas obhajoby: 06.09.2022 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:08.08.2022
Datum proběhlé obhajoby: 06.09.2022
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: prof. Jozef Bujna, CSc.
 
 
 
Konzultanti: Mgr. Eliška Zazvonilová, Ph.D.
Zásady pro vypracování
Vo svojej bakalárskej práci sa zameriam na problematiku týkajúcu sa stravovania v archeologickej minulosti. Zameriavať sa budem hlavne obdobie mladšej doby železnej. Pracovať budem výsledkami analýz stabilných izotopov uhlíka a dusíka. Na základe ich vzájomných pomerov sa budem snažiť vysledovať spôsob stravovania v pravekých komunitách. Hlavným cieľom bude vysledovať a následne potvrdiť alebo vyvrátiť určitý trend vo vyššom príjme živočíšnych bielkovín vo strave takzvaných bojovníckych hrobov. Týchto jedincov budem následne porovnávať v rámci uzavretej komunity s ľuďmi zaradenými podľa hrobovej výbavy do inej sociálnej skupiny. Budem sa tiež snažiť zistiť zmenu v týchto stravovacích návykoch v jednotlivých komunitách kvôli rozšíreniu prosa v kontinentálnej Európe.
Seznam odborné literatury
Knipper et al., 2015. Superior in life – superior in death: dietary distinction of central European prehistoric and medieval elites. Current Anthropology 56(4): 579–89.
Moghaddam, N., Muller, F., Hafner, A., Lo¨sch, S., 2016: Social stratigraphy in Late Iron Age Switzerland: stable carbon, nitrogen and sulphur isotope analysis of human remains from Munsingen. Archaeol Anthropol Sci. 8, 149–160.
Le Huray, JD., Schutkowski, H., 2005: Diet and social status during the La Tene period in Bohemia: carbon and nitrogen stable isotope analysis of bone collagen from Kutna Hora-Karlov and Radovesice. J Anthropol Archaeol 24, 135–147.
Lightfoot, E., Šlaus, M., O’Connel, TC., 2012: Changing cultures, changing cuisines: cultural transitions and dietary changing in Iron Age, Roman and Early Medieval Croatia. Am J Phys Anthropol 148, 543–556.
Katzenberg, MA., 2007: Stable Isotope Analysis: A Tool for Studying Past Diet, Demography, and Life History. Biological Anthropology of the Human Skeleton. John Wiley and Sons, Inc., Hoboken, NJ, USA. Pp., 411–441.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK