Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Proměny tradiční japonské kuchyně (wašoku) v moderním a současném Japonsku
Název práce v češtině: Proměny tradiční japonské kuchyně (wašoku) v moderním a současném Japonsku
Název v anglickém jazyce: The transformation of Japanese cuisine (washoku) in modern and contemporary Japan
Klíčová slova: tradiční japonská kuchyně|wašoku|modernizace|poválečné Japonsko|proměny wašoku|Japonsko|globalizace
Klíčová slova anglicky: traditional japanese cuisine|washoku|modernization|postwar Japan|changes of washoku|Japan|globalization
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav asijských studií (21-UAS)
Vedoucí / školitel: doc. Ing. Jan Sýkora, M.A., Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 15.11.2021
Datum zadání: 15.11.2021
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 23.11.2021
Datum a čas obhajoby: 01.09.2022 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:25.07.2022
Datum proběhlé obhajoby: 01.09.2022
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: Mgr. Martin Tirala, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Japonská tradiční kuchyně (wašoku) je často považována za sukus japonské kultury a v roce 2013 byla proto zařazena organizací Unesco mezi památky světového kulturního dědictví. I přes relativně silný nadále převažující vliv tradičních prvků prodělala japonská kuchyně za posledních 150 let řadu zásadních proměn, a to jak co do formy, tak i obsahu. Cílem práce je ukázat, jakým způsobem se tradiční japonská kuchyně dokázala adaptovat na jednotlivé globalizační vlny a do jaké míry je schopna udržet si tuto vysokou míru adaptability i do budoucna.
Autorka nejprve objasní obsah termínu wašoku jako takového a ukáže, jak se formovala japonská kuchyně do podoby, kterou dnes považujeme za „tradiční“. Následně ukáže, jakými proměnami prošla tradiční kuchyně pod vlivem dvou globalizačních vln, jedné v období Meidži a Taišó, a druhé v poválečném Japonsku. V závěru zhodnotí roli tradiční japonské kuchyně v národním i mezinárodním kontextu – počínaje vlivem na zdravotní stav japonské populace a konče rolí tradiční kuchyně jako tzv. „měkkého“ nástroje (soft power) japonské kulturní a zahraniční politiky.
Z metodologického hlediska bude práce ukotvena v kulturní antropologii, nicméně vzhledem k obsahovému záběru bude toto základní metodologické východisko doplněno o další teoretické přístupy, zejména z oblasti sociologie.
Seznam odborné literatury
Naomiči, Išige (2001). The history and culture of Japanese food. New York: Columbia University Press
Kojama Šúzo; Gotó Tošiko (1985). A history of staple foods of the Japanese. Tokyo: Heibonša
Alessio, Semeraro Fabrizio (2016). The changing patterns in Japanese eating habits and the consequences on Washoku Culture. Japan: Ritsumeikan Asia Pacific University.
Pavlátová, Daniela (2019). Změny ve stravování v Japonsku v období Meidži. Brno: Masarykova univerzita
Kumakura, Isao. Traditional dietary cultures of the Japanese. Tokio: Ministry of agriculture, forestry and fisheries.
Cwiertka, Katarzyna (2006). Modern Japanese Cuisine: Food, Power and National Identity. Reaktion Books.
Cwiertka, Katarzyna (2007). „War, Empire and the Making of Japanese National Cuisine“. Japan Focus (e-journal).
Cwiertka, Katarzyna (2005). „Militarization of nutrition in wartime Japan“. IIAS Newsletter. 38: 15.
Koža, Michal (2009). Proces prijímania prvkov západnej stravy v japonsku na začiatku modernizácie. Praha“ Univerzita Karlova. Bakalářská práce.
Rath, Eric C. (2010). Food and Fantasy in Early Modern Japan. Berkeley, Los Angeles, London: University of California Press.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK