Proměny tradiční japonské kuchyně (wašoku) v moderním a současném Japonsku
Název práce v češtině: | Proměny tradiční japonské kuchyně (wašoku) v moderním a současném Japonsku |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The transformation of Japanese cuisine (washoku) in modern and contemporary Japan |
Klíčová slova: | tradiční japonská kuchyně|wašoku|modernizace|poválečné Japonsko|proměny wašoku|Japonsko|globalizace |
Klíčová slova anglicky: | traditional japanese cuisine|washoku|modernization|postwar Japan|changes of washoku|Japan|globalization |
Akademický rok vypsání: | 2021/2022 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav asijských studií (21-UAS) |
Vedoucí / školitel: | doc. Ing. Jan Sýkora, M.A., Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 15.11.2021 |
Datum zadání: | 15.11.2021 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 23.11.2021 |
Datum a čas obhajoby: | 01.09.2022 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 25.07.2022 |
Datum proběhlé obhajoby: | 01.09.2022 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | Mgr. Martin Tirala, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Japonská tradiční kuchyně (wašoku) je často považována za sukus japonské kultury a v roce 2013 byla proto zařazena organizací Unesco mezi památky světového kulturního dědictví. I přes relativně silný nadále převažující vliv tradičních prvků prodělala japonská kuchyně za posledních 150 let řadu zásadních proměn, a to jak co do formy, tak i obsahu. Cílem práce je ukázat, jakým způsobem se tradiční japonská kuchyně dokázala adaptovat na jednotlivé globalizační vlny a do jaké míry je schopna udržet si tuto vysokou míru adaptability i do budoucna. Autorka nejprve objasní obsah termínu wašoku jako takového a ukáže, jak se formovala japonská kuchyně do podoby, kterou dnes považujeme za „tradiční“. Následně ukáže, jakými proměnami prošla tradiční kuchyně pod vlivem dvou globalizačních vln, jedné v období Meidži a Taišó, a druhé v poválečném Japonsku. V závěru zhodnotí roli tradiční japonské kuchyně v národním i mezinárodním kontextu – počínaje vlivem na zdravotní stav japonské populace a konče rolí tradiční kuchyně jako tzv. „měkkého“ nástroje (soft power) japonské kulturní a zahraniční politiky. Z metodologického hlediska bude práce ukotvena v kulturní antropologii, nicméně vzhledem k obsahovému záběru bude toto základní metodologické východisko doplněno o další teoretické přístupy, zejména z oblasti sociologie. |
Seznam odborné literatury |
Naomiči, Išige (2001). The history and culture of Japanese food. New York: Columbia University Press Kojama Šúzo; Gotó Tošiko (1985). A history of staple foods of the Japanese. Tokyo: Heibonša Alessio, Semeraro Fabrizio (2016). The changing patterns in Japanese eating habits and the consequences on Washoku Culture. Japan: Ritsumeikan Asia Pacific University. Pavlátová, Daniela (2019). Změny ve stravování v Japonsku v období Meidži. Brno: Masarykova univerzita Kumakura, Isao. Traditional dietary cultures of the Japanese. Tokio: Ministry of agriculture, forestry and fisheries. Cwiertka, Katarzyna (2006). Modern Japanese Cuisine: Food, Power and National Identity. Reaktion Books. Cwiertka, Katarzyna (2007). „War, Empire and the Making of Japanese National Cuisine“. Japan Focus (e-journal). Cwiertka, Katarzyna (2005). „Militarization of nutrition in wartime Japan“. IIAS Newsletter. 38: 15. Koža, Michal (2009). Proces prijímania prvkov západnej stravy v japonsku na začiatku modernizácie. Praha“ Univerzita Karlova. Bakalářská práce. Rath, Eric C. (2010). Food and Fantasy in Early Modern Japan. Berkeley, Los Angeles, London: University of California Press. |