Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Etnická identifikace a jídlo na příkladu Čechů v srbském Banátu
Název práce v češtině: Etnická identifikace a jídlo na příkladu Čechů v srbském Banátu
Název v anglickém jazyce: Ethnic identification and food. The case of Czechs in Serbian Banat.
Klíčová slova: antropologie jídla|identita|Češi v zahraničí|tradiční jídlo|jídlo|tradice|Srbský Banát
Klíčová slova anglicky: anthropology of food|identity|Czechs abroad|traditional food|food|traditions|Serbian Banat
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie (21-UETN)
Vedoucí / školitel: doc. Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 20.09.2021
Datum zadání: 15.10.2021
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 15.10.2021
Datum a čas obhajoby: 23.06.2022 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:23.05.2022
Datum proběhlé obhajoby: 23.06.2022
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D., Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se zaměřuje na vnímání „tradičního“ jídla jakožto součásti identity Čechů žijících v srbském Banátu. V práci jsou popsána a zfotodokumentována jídla, které respondenti považují pro svou kulturu tradiční. Práce popisuje kulturní aspekty stravování a akcentuje jídlo krajanů z pohledu antropologie. Jako metoda sběru dat je zvoleno zúčastněné pozorování doplněné o etnografickou fotografii, neformální a polostrukturované rozhovory. Práce se bude zaměřovat především na subjektivní vnímání tradičního jídla u starousedlíků bez ohledu na věk a gender. Cílem práce je vytvořit katalog receptů a ucelený přehled pojetí tradičního jídla Čechů žijících v srbském Banátu.
Práce se také pokusí odpovědět na otázku, co jídlo znamená pro místní a jaký je vztah mezi jídlem a identitou. Zároveň otevře otázku, jakým způsobem se konstruuje představa o „tradičních pokrmech“ a jakou roli v „češství“ v krajanských komunitách hraje jídlo. Vycházet bude především ze sociálně-kulturního aspektu jídla, které je pro člověka nejen biologickým zdrojem nutričních hodnot, ale též symbolem (Fischler 1988) a způsobem sebeidentifikace (Fox 2014).
Seznam odborné literatury
BALTIĆ, Milan et al., 2018. Meat in traditional Serbian cuisine. Scientific Journal "Meat Technology”. 59(1), 54-62.
FERRAROVÁ, Eva, 2021. Jídlo pro radost. Praha: Edika
FISCHLER, Claude, 1988. Food, Self and Identity. Social Science Information.27, 275–293.
FOX, Robin, 2014. Food and Eating: An Anthropological Perspective. SIRC: Social Issues Research Centre. 1-22
FREEDMAN, Paule, 2008. Jídlo: Dějiny chuti. Praha: Mladá fronta.
MINTZ, Sidney. W. a Du Bois, C. M.. 2002. The Anthropology of Food and Eating. Annual Review of Anthropology. 31, 99-119.
PAVLÁSEK, Michal, 2015. S motykou a Pánem Bohem: po stopách českých evangelíků ve Vojvodině. Praha: Etnologický ústav AV ČR.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK