Etnická identifikace a jídlo na příkladu Čechů v srbském Banátu
Název práce v češtině: | Etnická identifikace a jídlo na příkladu Čechů v srbském Banátu |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Ethnic identification and food. The case of Czechs in Serbian Banat. |
Klíčová slova: | antropologie jídla|identita|Češi v zahraničí|tradiční jídlo|jídlo|tradice|Srbský Banát |
Klíčová slova anglicky: | anthropology of food|identity|Czechs abroad|traditional food|food|traditions|Serbian Banat |
Akademický rok vypsání: | 2020/2021 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav etnologie (21-UETN) |
Vedoucí / školitel: | doc. Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 20.09.2021 |
Datum zadání: | 15.10.2021 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 15.10.2021 |
Datum a čas obhajoby: | 23.06.2022 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 23.05.2022 |
Datum proběhlé obhajoby: | 23.06.2022 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | doc. PhDr. Marek Jakoubek, Ph.D., Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Bakalářská práce se zaměřuje na vnímání „tradičního“ jídla jakožto součásti identity Čechů žijících v srbském Banátu. V práci jsou popsána a zfotodokumentována jídla, které respondenti považují pro svou kulturu tradiční. Práce popisuje kulturní aspekty stravování a akcentuje jídlo krajanů z pohledu antropologie. Jako metoda sběru dat je zvoleno zúčastněné pozorování doplněné o etnografickou fotografii, neformální a polostrukturované rozhovory. Práce se bude zaměřovat především na subjektivní vnímání tradičního jídla u starousedlíků bez ohledu na věk a gender. Cílem práce je vytvořit katalog receptů a ucelený přehled pojetí tradičního jídla Čechů žijících v srbském Banátu.
Práce se také pokusí odpovědět na otázku, co jídlo znamená pro místní a jaký je vztah mezi jídlem a identitou. Zároveň otevře otázku, jakým způsobem se konstruuje představa o „tradičních pokrmech“ a jakou roli v „češství“ v krajanských komunitách hraje jídlo. Vycházet bude především ze sociálně-kulturního aspektu jídla, které je pro člověka nejen biologickým zdrojem nutričních hodnot, ale též symbolem (Fischler 1988) a způsobem sebeidentifikace (Fox 2014). |
Seznam odborné literatury |
BALTIĆ, Milan et al., 2018. Meat in traditional Serbian cuisine. Scientific Journal "Meat Technology”. 59(1), 54-62.
FERRAROVÁ, Eva, 2021. Jídlo pro radost. Praha: Edika FISCHLER, Claude, 1988. Food, Self and Identity. Social Science Information.27, 275–293. FOX, Robin, 2014. Food and Eating: An Anthropological Perspective. SIRC: Social Issues Research Centre. 1-22 FREEDMAN, Paule, 2008. Jídlo: Dějiny chuti. Praha: Mladá fronta. MINTZ, Sidney. W. a Du Bois, C. M.. 2002. The Anthropology of Food and Eating. Annual Review of Anthropology. 31, 99-119. PAVLÁSEK, Michal, 2015. S motykou a Pánem Bohem: po stopách českých evangelíků ve Vojvodině. Praha: Etnologický ústav AV ČR. |