Jsme to, co jíme? Aneb role stravy v zachování identity ukrajinských migrantů
Název práce v češtině: | Jsme to, co jíme? Aneb role stravy v zachování identity ukrajinských migrantů |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Are we what we eat? The role of diet in preserving the identity of Ukrainian migrants |
Klíčová slova: | antropologie jídla|strava|identita|migrant|Ukrajina |
Klíčová slova anglicky: | anthropology of food|diet|identity|migrant|Ukraine |
Akademický rok vypsání: | 2020/2021 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií (21-UESEBS) |
Vedoucí / školitel: | doc. Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 15.12.2020 |
Datum zadání: | 05.01.2021 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 05.01.2021 |
Datum a čas obhajoby: | 14.09.2023 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 13.08.2023 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem |
Oponenti: | prof. PhDr. Leoš Šatava, CSc. |
Zásady pro vypracování |
Jsme to, co jíme? Určuje právě strava to, do jaké skupiny se řadíme? Udržujeme si skrze stravu a přípravu jídla svou skupinovou identitu? Ne jenom těmto, ale i dalším otázkám se budu věnovat ve své diplomové práci. Cílem této diplomové práce je zjistit, zda si určitá skupina lidí udržuje svou identitu prostřednictvím jídla. Cílovou skupinu pro tento malý výzkum jsem si vybrala ukrajinské migranty, kteří se usídlili v Západních Čechách, přesněji v okrese Tachov. Pomocí strukturovaných rozhovorů a dotazníků se budu snažit odpovědět na výše uvedené otázky. Budu také čerpat z odborné literatury, které se věnuje antropologii jídla a migraci. |
Seznam odborné literatury |
Appadurai, Arjun. 1988. How to make national cuisine: Cookbooks in contemporary India. Comparative Studies in Society and History 3(1), 3–24. Benitez Eva Leticia Brito, Heajoo Chung. 2015. Food for the Soul: Eternal Co-existence in the Mayan – Catholic Traditions of Pomuch, Mexico. International Journal of Intangible Heritage 10, 73–83. Di Giovine, Michael A. – Brulotte, Ronda L. 2014. Introduction. Food and Foodways as Cultural Heritage. In Ronda L. Brulotte, Michael A. Di Giovine (eds.) Edible Identities: Food as Cultural Heritage. Ashgate, 1–27. Džulajová, Olga. 2016. O roli stravy v životě reemigranta. Vliv stravovacích návyků na formování identity československých přesídlenců z Bulharska, Anthropologia Integra 7/1: 45–52. Goody, Jack 1982. Cooking, Cuisine and Class. A Study in Comparative Sociology. Cambridge: Cambridge University Press. Hobsbawm, Eric. 1983. Introduction: Inventing Traditions. In E. Hobsbawm – T. Ranger (eds.), The invention of tradition. Cambridge: Cambridge University Press: 1–14. Holtzman, John. 2006. Food and memory, Annual Review of Anthropology 35: 361–378. Krăsteva-Blagoeva, Evgenia 2008. Tasting the Balkans: Food and Identity, Ethnologia Balcanica 12 (2008): 25–35. Ludvíková, Miroslava. 1986. Integrační proces v lidové stravě v jihomoravském pohraničí, Národopisné aktuality 23(1): 1–11. Montanari, Massimo. 2006. Food is culture. New York: Columbia University Press. Stoličná, Rastislava. 2001. Strava jako etnoidentifikačný znak, Český lid 2001(1): 15–29. |