Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Jsme to, co jíme? Aneb role stravy v zachování identity ukrajinských migrantů
Název práce v češtině: Jsme to, co jíme? Aneb role stravy v zachování identity ukrajinských migrantů
Název v anglickém jazyce: Are we what we eat? The role of diet in preserving the identity of Ukrainian migrants
Klíčová slova: antropologie jídla|strava|identita|migrant|Ukrajina
Klíčová slova anglicky: anthropology of food|diet|identity|migrant|Ukraine
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií (21-UESEBS)
Vedoucí / školitel: doc. Mgr. Lenka Jakoubková Budilová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 15.12.2020
Datum zadání: 05.01.2021
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 05.01.2021
Datum a čas obhajoby: 14.09.2023 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:13.08.2023
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem
Oponenti: prof. PhDr. Leoš Šatava, CSc.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Jsme to, co jíme? Určuje právě strava to, do jaké skupiny se řadíme? Udržujeme si skrze stravu a přípravu jídla svou skupinovou identitu? Ne jenom těmto, ale i dalším otázkám se budu věnovat ve své diplomové práci. Cílem této diplomové práce je zjistit, zda si určitá skupina lidí udržuje svou identitu prostřednictvím jídla. Cílovou skupinu pro tento malý výzkum jsem si vybrala ukrajinské migranty, kteří se usídlili v Západních Čechách, přesněji v okrese Tachov. Pomocí strukturovaných rozhovorů a dotazníků se budu snažit odpovědět na výše uvedené otázky. Budu také čerpat z odborné literatury, které se věnuje antropologii jídla a migraci.
Seznam odborné literatury
Appadurai, Arjun. 1988. How to make national cuisine: Cookbooks in contemporary India. Comparative Studies in Society and History 3(1), 3–24.
Benitez Eva Leticia Brito, Heajoo Chung. 2015. Food for the Soul: Eternal Co-existence in the Mayan – Catholic Traditions of Pomuch, Mexico. International Journal of Intangible Heritage 10, 73–83.
Di Giovine, Michael A. – Brulotte, Ronda L. 2014. Introduction. Food and Foodways as Cultural Heritage. In Ronda L. Brulotte, Michael A. Di Giovine (eds.) Edible Identities: Food as Cultural Heritage. Ashgate, 1–27.
Džulajová, Olga. 2016. O roli stravy v životě reemigranta. Vliv stravovacích návyků na formování identity československých přesídlenců z Bulharska, Anthropologia Integra 7/1: 45–52.
Goody, Jack 1982. Cooking, Cuisine and Class. A Study in Comparative Sociology. Cambridge: Cambridge University Press.
Hobsbawm, Eric. 1983. Introduction: Inventing Traditions. In E. Hobsbawm – T. Ranger (eds.), The invention of tradition. Cambridge: Cambridge University Press: 1–14.
Holtzman, John. 2006. Food and memory, Annual Review of Anthropology 35: 361–378.
Krăsteva-Blagoeva, Evgenia 2008. Tasting the Balkans: Food and Identity, Ethnologia Balcanica 12 (2008): 25–35.
Ludvíková, Miroslava. 1986. Integrační proces v lidové stravě v jihomoravském pohraničí, Národopisné aktuality 23(1): 1–11.
Montanari, Massimo. 2006. Food is culture. New York: Columbia University Press.
Stoličná, Rastislava. 2001. Strava jako etnoidentifikačný znak, Český lid 2001(1): 15–29.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK