Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Pojetí vkusu v Kantově estetice
Název práce v češtině: Pojetí vkusu v Kantově estetice
Název v anglickém jazyce: The Concept of Taste in Kant’s Aesthetic
Klíčová slova: Kant|estetika|soudnost|vkus|soud vkusu
Klíčová slova anglicky: Kant|aesthetic|judgment|taste|judgement of taste
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav filosofie a religionistiky (21-UFAR)
Vedoucí / školitel: Dr. phil. habil. Jindřich Karásek, Dr.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 24.11.2020
Datum zadání: 24.11.2020
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 27.11.2020
Datum a čas obhajoby: 07.09.2021 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:05.08.2021
Datum proběhlé obhajoby: 07.09.2021
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: doc. Mgr. Tereza Matějčková, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se věnuje pojmu vkusu v rámci estetické zkušenosti „Kritiky soudnosti“. V práci se mají ukázat konstitutivní prvky, ze kterých se skládá soud vkusu, tím míním momenty vkusu. Zároveň se podrobí analýze platnost soudů vkusu, tj. intersubjektivní platnost příslušných soudů. Cílem je zkoumání specifičnosti soudů vkusu a zkoumání způsobu, jakým Kant prokazuje jejich platnost, z níž můžeme připisovat objektu predikát „krásný“. V práci bych chtěla ukázat, že soud vkusu nehledě na to, že je subjektivní, podle Kanta má nárok na všeobecnost a nutnost, přesněji řečeno je intersubjektivní, protože za svou platnost také vděčí té okolnosti, že je schopností a priori posuzovat sdělitelnost citů, aniž by se jednalo o tvorbu nějakého pojmu.
Seznam odborné literatury
Primární literatura:

Kant, I., Kritika soudnost, přel. V. Špalek a W. Hansel, Praha 1975, vyd. OIKOYMENH, Praha 2015.
Kant, I., Kritika čistého rozumu, přel. J. Loužil, Praha 2001, vyd. OIKOYMENH, Praha 2001.
Kant, I., Úvod ke Kritice soudnosti, přel. J. Karásek, Praha 2011, vyd. OIKOYMENH, Praha 2011.

Sekundární literatura:

Allison, H. E., Kant's Theory of Taste: A Reading of the Critique of Aesthetic Judgment, vyd. Cambridge University Press, Cambridge 2001.
Guyer, P., Kant and the claims of taste, vyd. Harvard University Press, Cambridge 1979.
Karásek, J., Kantova analogie estetické zkušenosti, vyd. FILOSOFIA, nakladatelství Filosofického ústavu AV ČR, Praha 2004.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK