Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Psychologické aspekty konzumace hmyzu: jídelní postoje a chování k hmyzu coby potravě, způsoby jejich změny a ovlivňování
Název práce v češtině: Psychologické aspekty konzumace hmyzu: jídelní postoje a chování k hmyzu coby potravě, způsoby jejich změny a ovlivňování
Název v anglickém jazyce: Psychological aspects of insect consumption: Eating attitudes and eating behaviour towards insects, ways of their change and influencing
Klíčová slova: jídelní postoje|konzumace hmyzu|odpor|dotazníkové šetření|experiment
Klíčová slova anglicky: food attitudes|insect consumption|disgust|questionnaire survey|experiment
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra psychologie (21-KPS)
Vedoucí / školitel: Mgr. et Mgr. Filip Děchtěrenko, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 04.02.2020
Datum zadání: 04.02.2020
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 13.02.2020
Datum a čas obhajoby: 13.09.2023 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:26.06.2023
Datum proběhlé obhajoby: 13.09.2023
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: RNDr. Mgr. Kateřina Veverová, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Diplomová práce se zabývá jídelními postoji a cíleně postoji ke konzumaci hmyzu coby jejich specifickým případem. Spolu s tím se dotýká tématu vztahu těchto postojů k vlastnímu jídelnímu chování, totiž konzumaci hmyzu. Jejím hlavním cílem je rozšířit poznání o způsobech ovlivňování postojů vůči hmyzu a potenciálně i vlastní konzumace hmyzu. Literárně přehledová část mapuje základní formy postojů k jídlu a jejich komponenty.Dále se zaměřuje na způsoby změny a ovlivňování jídelních postojů, potažmo jídelního chování a zároveň shrnuje dosavadní poznatky o jídelních postojích v oblasti konzumace hmyzu.

Empirická část předkládá mapující a experimentální výzkumný projekt. Mapující studie představuje dotazníkové šetření zkoumající stávající postoje vůči konzumaci hmyzu u české dospělé populace. Experimentální studie prověřuje účinnost různých intervencí při působení na postoje vůči konzumaci hmyzu a na vlastní jídelní chování.

Přínos práce spočívá ve zmapování specifických jídelních postojů na reprezentativním vzorku české populace, v potenciální identifikaci efektivních intervencí pro ovlivňování postojů vůči konzumaci hmyzu a také např. v posunu validizace Škály neofobie vůči jídlu (Food Neophobia Scale).
Seznam odborné literatury
Shepherd, R., Raats, M., & Nutrition Society (Great Britain). (2006). The psychology of food choice. Wallingford, Oxfordshire, UK: CABI in association with the Nutrition Society.

Fennis, B. M., & Stroebe, W. (2010). The psychology of advertising. Hove, East Sussex: Psychology Press.

Verneau, F., la Barbera, F., Kolle, S., Amato, M., del Giudice, T., & Grunert, K. (2016). The effect of communication and implicit associations on consuming insects: An experiment in Denmark and Italy. Appetite, 106, 30–36.

Hartmann, C., & Siegrist, M. (2016). Becoming an insectivore: Results of an experiment. Food Quality and Preference, 51, 118–122.

Deroy, O., Reade, B., & Spence, C. (2015). The insectivore’s dilemma, and how to take the West out of it. Food Quality and Preference, 44, 44–55.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK