Psychologické aspekty konzumace hmyzu: jídelní postoje a chování k hmyzu coby potravě, způsoby jejich změny a ovlivňování
Název práce v češtině: | Psychologické aspekty konzumace hmyzu: jídelní postoje a chování k hmyzu coby potravě, způsoby jejich změny a ovlivňování |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Psychological aspects of insect consumption: Eating attitudes and eating behaviour towards insects, ways of their change and influencing |
Klíčová slova: | jídelní postoje|konzumace hmyzu|odpor|dotazníkové šetření|experiment |
Klíčová slova anglicky: | food attitudes|insect consumption|disgust|questionnaire survey|experiment |
Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra psychologie (21-KPS) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. et Mgr. Filip Děchtěrenko, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 04.02.2020 |
Datum zadání: | 04.02.2020 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 13.02.2020 |
Datum a čas obhajoby: | 13.09.2023 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 26.06.2023 |
Datum proběhlé obhajoby: | 13.09.2023 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | RNDr. Mgr. Kateřina Veverová, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Diplomová práce se zabývá jídelními postoji a cíleně postoji ke konzumaci hmyzu coby jejich specifickým případem. Spolu s tím se dotýká tématu vztahu těchto postojů k vlastnímu jídelnímu chování, totiž konzumaci hmyzu. Jejím hlavním cílem je rozšířit poznání o způsobech ovlivňování postojů vůči hmyzu a potenciálně i vlastní konzumace hmyzu. Literárně přehledová část mapuje základní formy postojů k jídlu a jejich komponenty.Dále se zaměřuje na způsoby změny a ovlivňování jídelních postojů, potažmo jídelního chování a zároveň shrnuje dosavadní poznatky o jídelních postojích v oblasti konzumace hmyzu.
Empirická část předkládá mapující a experimentální výzkumný projekt. Mapující studie představuje dotazníkové šetření zkoumající stávající postoje vůči konzumaci hmyzu u české dospělé populace. Experimentální studie prověřuje účinnost různých intervencí při působení na postoje vůči konzumaci hmyzu a na vlastní jídelní chování. Přínos práce spočívá ve zmapování specifických jídelních postojů na reprezentativním vzorku české populace, v potenciální identifikaci efektivních intervencí pro ovlivňování postojů vůči konzumaci hmyzu a také např. v posunu validizace Škály neofobie vůči jídlu (Food Neophobia Scale). |
Seznam odborné literatury |
Shepherd, R., Raats, M., & Nutrition Society (Great Britain). (2006). The psychology of food choice. Wallingford, Oxfordshire, UK: CABI in association with the Nutrition Society.
Fennis, B. M., & Stroebe, W. (2010). The psychology of advertising. Hove, East Sussex: Psychology Press. Verneau, F., la Barbera, F., Kolle, S., Amato, M., del Giudice, T., & Grunert, K. (2016). The effect of communication and implicit associations on consuming insects: An experiment in Denmark and Italy. Appetite, 106, 30–36. Hartmann, C., & Siegrist, M. (2016). Becoming an insectivore: Results of an experiment. Food Quality and Preference, 51, 118–122. Deroy, O., Reade, B., & Spence, C. (2015). The insectivore’s dilemma, and how to take the West out of it. Food Quality and Preference, 44, 44–55. |