Typická slovní zásoba psaných kuchařských receptů v korpusech ČNK
Název práce v češtině: | Typická slovní zásoba psaných kuchařských receptů v korpusech ČNK |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Typical vocabulary of written cooking recipes in the Czech National Corpus |
Klíčová slova: | kuchařský recept|jazykový korpus|klíčové slovo|typická slovní zásoba|DIN |
Klíčová slova anglicky: | culinary recipe|language corpus|keyword|typical vocabulary|DIN |
Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav českého jazyka a teorie komunikace (21-UCJTK) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Dominika Kováříková, M.A., Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 30.10.2019 |
Datum zadání: | 01.11.2019 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 13.11.2019 |
Datum a čas obhajoby: | 08.06.2020 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 18.05.2020 |
Datum proběhlé obhajoby: | 08.06.2020 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | doc. PhDr. Ivana Bozděchová, CSc. |
Zásady pro vypracování |
Cílem bakalářské práce je zpracovat typickou slovní zásobu receptů v kuchařských knihách dostupných v korpusech současné psané češtiny (SYNv7 a další). Studentka porovná frekvenční špičky vybraných slovních druhů v subkorpusu kuchařských knih a časopisů s frekvenčními špičkami v referenčním korpusu SYN2015, případně vyhledá klíčová slova prostřednictvím aplikace KWords. Dále se zaměří na typické kolokace slovní zásoby specifické pro kuchařské recepty, zvláště pak kolokace terminologické a frazeologické. |
Seznam odborné literatury |
BOWER, Anne. Recipes for reading: community cookbooks, stories, histories. Amherst: University of Massachusetts Press, c1997. ISBN 1558490892. CVRČEK, Václav - RICHTEROVÁ, Olga (eds). start [Internet]. Příručka ČNK; 2019 Oct 14, 14:41 GMT. Dostupné na: http://wiki.korpus.cz/doku.php?id=start&rev=1571064116. ČERMÁK, F.: Korpus a korpusová lingvistika. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2017. ČERMÁK, F.: Lexikon a sémantika. Praha: Lidové noviny, 2010. ISBN 978-80-7422-020-3. ČERMÁK, František, Jiří HRONEK a Jaroslav MACHAČ. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Praha: Leda, 2009. ISBN 978-80-7335-215-8. KLENOVÁ, Dominika. The Language of Cookbooks and Recipes. Brno, 2010. Magisterská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. KRAUS, Jiří. Kvantitativní rozbor stylu pracovních návodů. Naše řeč [online]. 1966, roč. 49, č. 4 [cit. 2015-03-01]. Dostupné z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5215 KŘEN, M. et al.: Korpus SYN, verze 7 z 29. 11. 2018. Ústav Českého národního korpusu FF UK, Praha 2018. Dostupný z WWW: http://www.korpus.cz. KŘEN, M. et al.: SYN2015: reprezentativní korpus psané češtiny. Ústav Českého národního korpusu FF UK, Praha 2015. Dostupný z WWW: http://www.korpus.cz MACHÁČKOVÁ, Eva. K některým vyjadřovacím prostředkům pracovních předpisů v kuchařských knihách. Naše řeč [online]. 1984, roč. 67, č. 4 [cit. 2015-02-16]. Dostupné z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=6478 POŠÍKOVÁ, Andrea. Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih. Praha, 2015. Bakalářská práce. Karlova univerzita, Pedagogická fakulta. SINCLAIR, John. Corpus, Concordance, Collocation. 3. vyd. Oxford: Oxford University Press, 1991. ISBN 9780194371445. |