Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Typická slovní zásoba psaných kuchařských receptů v korpusech ČNK
Název práce v češtině: Typická slovní zásoba psaných kuchařských receptů v korpusech ČNK
Název v anglickém jazyce: Typical vocabulary of written cooking recipes in the Czech National Corpus
Klíčová slova: kuchařský recept|jazykový korpus|klíčové slovo|typická slovní zásoba|DIN
Klíčová slova anglicky: culinary recipe|language corpus|keyword|typical vocabulary|DIN
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav českého jazyka a teorie komunikace (21-UCJTK)
Vedoucí / školitel: Mgr. Dominika Kováříková, M.A., Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 30.10.2019
Datum zadání: 01.11.2019
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 13.11.2019
Datum a čas obhajoby: 08.06.2020 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:18.05.2020
Datum proběhlé obhajoby: 08.06.2020
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: doc. PhDr. Ivana Bozděchová, CSc.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce je zpracovat typickou slovní zásobu receptů v kuchařských knihách dostupných v korpusech současné psané češtiny (SYNv7 a další). Studentka porovná frekvenční špičky vybraných slovních druhů v subkorpusu kuchařských knih a časopisů s frekvenčními špičkami v referenčním korpusu SYN2015, případně vyhledá klíčová slova prostřednictvím aplikace KWords. Dále se zaměří na typické kolokace slovní zásoby specifické pro kuchařské recepty, zvláště pak kolokace terminologické a frazeologické.
Seznam odborné literatury
BOWER, Anne. Recipes for reading: community cookbooks, stories, histories. Amherst: University of Massachusetts Press, c1997. ISBN 1558490892.
CVRČEK, Václav - RICHTEROVÁ, Olga (eds). start [Internet]. Příručka ČNK; 2019 Oct 14, 14:41 GMT. Dostupné na: http://wiki.korpus.cz/doku.php?id=start&rev=1571064116.
ČERMÁK, F.: Korpus a korpusová lingvistika. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2017.
ČERMÁK, F.: Lexikon a sémantika. Praha: Lidové noviny, 2010. ISBN 978-80-7422-020-3.
ČERMÁK, František, Jiří HRONEK a Jaroslav MACHAČ. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Praha: Leda, 2009. ISBN 978-80-7335-215-8.
KLENOVÁ, Dominika. The Language of Cookbooks and Recipes. Brno, 2010. Magisterská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta.
KRAUS, Jiří. Kvantitativní rozbor stylu pracovních návodů. Naše řeč [online]. 1966, roč. 49, č. 4 [cit. 2015-03-01]. Dostupné z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5215
KŘEN, M. et al.: Korpus SYN, verze 7 z 29. 11. 2018. Ústav Českého národního korpusu FF UK, Praha 2018. Dostupný z WWW: http://www.korpus.cz.
KŘEN, M. et al.: SYN2015: reprezentativní korpus psané češtiny. Ústav Českého národního korpusu FF UK, Praha 2015. Dostupný z WWW: http://www.korpus.cz
MACHÁČKOVÁ, Eva. K některým vyjadřovacím prostředkům pracovních předpisů v kuchařských knihách. Naše řeč [online]. 1984, roč. 67, č. 4 [cit. 2015-02-16]. Dostupné z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=6478
POŠÍKOVÁ, Andrea. Lingvistická charakteristika současné produkce kuchařských knih. Praha, 2015. Bakalářská práce. Karlova univerzita, Pedagogická fakulta.
SINCLAIR, John. Corpus, Concordance, Collocation. 3. vyd. Oxford: Oxford University Press, 1991. ISBN 9780194371445.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK