Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu
Název práce v češtině: | Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Selected Psychological Aspects of Healthy Lifestyle |
Klíčová slova: | osa mozek-střevo-mikrobiom|deprese|úzkost|probiotika|výživa |
Klíčová slova anglicky: | Gut-Brain-Microbiome Axis|Depression|Anxiety|Probiotics|Nutrition |
Akademický rok vypsání: | 2018/2019 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra psychologie (21-KPS) |
Vedoucí / školitel: | doc. PhDr. Petr Kulišťák, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 14.01.2019 |
Datum zadání: | 14.01.2019 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 24.01.2019 |
Datum a čas obhajoby: | 20.06.2019 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 15.05.2019 |
Datum proběhlé obhajoby: | 20.06.2019 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná pracovníkem v zastoupení a finalizovaná |
Oponenti: | Mgr. Zuzana Dvořáková, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Cílem práce je poukázat na psychosomatické aspekty duševních poruch. Jedná se o komunikační cestu mezi střevním mikrobiomem a mozkem v obou směrech. Práce se zaměří také na pozitivní vliv probiotických kultur a souvisejícího stravování na psychický stav. Obsahem literárně přehledové části bude nastínění vybraných faktorů v komunikaci na ose střevo-mozek.Střevní mikrobiom ovlivňuje řada faktorů jako způsob porodu, léky či životní styl. Naopak narušení symbiózy mikrobiomu může vést k poruchám nálady, a také k duševním onemocněním (deprese, autismus, úzkostné poruchy a další). V aplikační části bude navržen plán kvantitativního výzkumu, který bude pomocí dotazníků zjišťovat souvislost mezi užíváním probiotických kultur a duševním stavem respondenta, přičemž předpoklad je zlepšení stavu. |
Seznam odborné literatury |
Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers In Psychology, 9, 487. De Palma, G., Blennerhassett, P., Lu, J., Deng, Y., Park, A. J., Green, W., et al. (2015). Microbiota and host determinants of behavioural phenotype in maternally separated mice. Nature Communications, 6, 7735. Hilimire, M. R., DeVylder, J. E., & Forestell, C. A. (2015). Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model. Psychiatry Research, 228(2), 203-208. Jacka, F. N., O’Neil, A., Opie, R., Itsiopoulos, C., Cotton, S., Mohebbi, M., et al. (2017). A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ trial). Bmc Medicine, 15(1). Steenbergen, L., Sellaro, R., van Hemert, S., Bosch, J. A., & Colzato, L. S. (2015). A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain, Behavior, And Immunity, 48, 258-264. |