Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu
Název práce v češtině: Vybrané psychologické aspekty zdravého životního stylu
Název v anglickém jazyce: Selected Psychological Aspects of Healthy Lifestyle
Klíčová slova: osa mozek-střevo-mikrobiom|deprese|úzkost|probiotika|výživa
Klíčová slova anglicky: Gut-Brain-Microbiome Axis|Depression|Anxiety|Probiotics|Nutrition
Akademický rok vypsání: 2018/2019
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra psychologie (21-KPS)
Vedoucí / školitel: doc. PhDr. Petr Kulišťák, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 14.01.2019
Datum zadání: 14.01.2019
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 24.01.2019
Datum a čas obhajoby: 20.06.2019 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:15.05.2019
Datum proběhlé obhajoby: 20.06.2019
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná pracovníkem v zastoupení a finalizovaná
Oponenti: Mgr. Zuzana Dvořáková, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Cílem práce je poukázat na psychosomatické aspekty duševních poruch. Jedná se o komunikační cestu mezi střevním mikrobiomem a mozkem v obou směrech. Práce se zaměří také na pozitivní vliv probiotických kultur a souvisejícího stravování na psychický stav.
Obsahem literárně přehledové části bude nastínění vybraných faktorů v komunikaci na ose střevo-mozek.Střevní mikrobiom ovlivňuje řada faktorů jako způsob porodu, léky či životní styl. Naopak narušení symbiózy mikrobiomu může vést k poruchám nálady, a také k duševním onemocněním (deprese, autismus, úzkostné poruchy a další).
V aplikační části bude navržen plán kvantitativního výzkumu, který bude pomocí dotazníků zjišťovat souvislost mezi užíváním probiotických kultur a duševním stavem respondenta, přičemž předpoklad je zlepšení stavu.
Seznam odborné literatury
Brookie, K. L., Best, G. I., & Conner, T. S. (2018). Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers In Psychology, 9, 487.

De Palma, G., Blennerhassett, P., Lu, J., Deng, Y., Park, A. J., Green, W., et al. (2015). Microbiota and host determinants of behavioural phenotype in maternally separated mice. Nature Communications, 6, 7735.

Hilimire, M. R., DeVylder, J. E., & Forestell, C. A. (2015). Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model. Psychiatry Research, 228(2), 203-208.

Jacka, F. N., O’Neil, A., Opie, R., Itsiopoulos, C., Cotton, S., Mohebbi, M., et al. (2017). A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ trial). Bmc Medicine, 15(1).

Steenbergen, L., Sellaro, R., van Hemert, S., Bosch, J. A., & Colzato, L. S. (2015). A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain, Behavior, And Immunity, 48, 258-264.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK