Vliv italské kuchyně na kulturu stravování na území České republiky ve 20. století
Název práce v češtině: | Vliv italské kuchyně na kulturu stravování na území České republiky ve 20. století |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The Influence of Italian Cuisine on Food Culture in the Czech Republic in the 20th Century |
Klíčová slova: | strava|stravování|difuze|kulturní difuze|kultura stravování|industrializace|česká kuchyně|kuchařské knihy|italská kuchyně |
Klíčová slova anglicky: | food|eating|diffusion|cultural diffusion|food culture|industrialisation|Czech cuisine|cookery books|Italian cuisine |
Akademický rok vypsání: | 2017/2018 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav etnologie (21-UETN) |
Vedoucí / školitel: | doc. PhDr. Václav Soukup, CSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 25.02.2018 |
Datum zadání: | 25.02.2018 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 27.05.2019 |
Datum a čas obhajoby: | 10.06.2019 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 27.05.2019 |
Datum proběhlé obhajoby: | 10.06.2019 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Bakalářská práce se věnuje kultuře stravování v dějinách člověka. Hlavním tématem práce jsou difuzní procesy, které ovlivňovaly šíření jídla na území dnešní České republiky se zaměřením na vliv italské kuchyně, a to zejména v průběhu 20. století. Práce se pokusí ukázat, jak se měnila skladba jídelníčku, přístup ke stravě a jak se promítaly vlivy zahraniční, respektive italské kuchyně do podoby tuzemské kultury stravování. Pozornost bude věnována nejen těmto otázkám, ale i nosičům, které hrály významnou distribuční roli. Akcentem na nosiče chce práce poukázat na jejich nezpochybnitelnou důležitost, ať už se jednalo o nádobí, kuchaře, restaurace, prodejny, výstavy či samotné konzumenty.
Metodologie a) Metoda sběru dat Metoda sběru dat bude dvojího druhu. Pro teoretickou část práce bude probíhat sběr dat z archivních dokumentů, z dobových materiálů (např. z kuchařských knih nebo časopisů vycházejících na našem území ve 20. století). Další data budou získána z relevantní zahraniční i české odborné literatury zabývající se národní kulturou stravování. Po zpracování teoretické části bude probíhat sběr formou terénního výzkumu, jehož základem budou polostrukturované rozhovory a oral history se zaměřením na reflexi a difuzi italské kuchyně u obyvatel ČR. b) Interpretace K interpretaci dat bude využita metoda komparativní analýzy. |
Seznam odborné literatury |
Beranová, M. (2001). Tradiční české kuchařky: Jak se vařilo před M.D. Rettigovou. Praha: Libri
Hazan, M. (1992). Klasická italská kuchyně. Praha: Pragma Merhaut, M. (2016). Národní kultura stravování a kultura difuze. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s. Montanari, M. (2003). Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Havlíčkův Brod: Nakladatelství Lidové noviny Oddy, D. J & Petráňová, L. (Eds.) (2005). The Diffusion of Food Culture in Europe from late eighteenth century to the present day. Praha: Academia Úlehlová-Tilschová, M. (2011). Česká strava lidová. Praha: Triton Zíbrt, Č. (2012). Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety. Slavonice: Dauphin |