Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv italské kuchyně na kulturu stravování na území České republiky ve 20. století
Název práce v češtině: Vliv italské kuchyně na kulturu stravování na území České republiky ve 20. století
Název v anglickém jazyce: The Influence of Italian Cuisine on Food Culture in the Czech Republic in the 20th Century
Klíčová slova: strava|stravování|difuze|kulturní difuze|kultura stravování|industrializace|česká kuchyně|kuchařské knihy|italská kuchyně
Klíčová slova anglicky: food|eating|diffusion|cultural diffusion|food culture|industrialisation|Czech cuisine|cookery books|Italian cuisine
Akademický rok vypsání: 2017/2018
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie (21-UETN)
Vedoucí / školitel: doc. PhDr. Václav Soukup, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 25.02.2018
Datum zadání: 25.02.2018
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 27.05.2019
Datum a čas obhajoby: 10.06.2019 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:27.05.2019
Datum proběhlé obhajoby: 10.06.2019
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se věnuje kultuře stravování v dějinách člověka. Hlavním tématem práce jsou difuzní procesy, které ovlivňovaly šíření jídla na území dnešní České republiky se zaměřením na vliv italské kuchyně, a to zejména v průběhu 20. století. Práce se pokusí ukázat, jak se měnila skladba jídelníčku, přístup ke stravě a jak se promítaly vlivy zahraniční, respektive italské kuchyně do podoby tuzemské kultury stravování. Pozornost bude věnována nejen těmto otázkám, ale i nosičům, které hrály významnou distribuční roli. Akcentem na nosiče chce práce poukázat na jejich nezpochybnitelnou důležitost, ať už se jednalo o nádobí, kuchaře, restaurace, prodejny, výstavy či samotné konzumenty.
Metodologie
a) Metoda sběru dat
Metoda sběru dat bude dvojího druhu. Pro teoretickou část práce bude probíhat sběr dat z archivních dokumentů, z dobových materiálů (např. z kuchařských knih nebo časopisů vycházejících na našem území ve 20. století). Další data budou získána z relevantní zahraniční i české odborné literatury zabývající se národní kulturou stravování. Po zpracování teoretické části bude probíhat sběr formou terénního výzkumu, jehož základem budou polostrukturované rozhovory a oral history se zaměřením na reflexi a difuzi italské kuchyně u obyvatel ČR.
b) Interpretace
K interpretaci dat bude využita metoda komparativní analýzy.
Seznam odborné literatury
Beranová, M. (2001). Tradiční české kuchařky: Jak se vařilo před M.D. Rettigovou. Praha: Libri
Hazan, M. (1992). Klasická italská kuchyně. Praha: Pragma
Merhaut, M. (2016). Národní kultura stravování a kultura difuze. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s.
Montanari, M. (2003). Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Havlíčkův Brod: Nakladatelství Lidové noviny
Oddy, D. J & Petráňová, L. (Eds.) (2005). The Diffusion of Food Culture in Europe from late eighteenth century to the present day. Praha: Academia
Úlehlová-Tilschová, M. (2011). Česká strava lidová. Praha: Triton
Zíbrt, Č. (2012). Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety. Slavonice: Dauphin
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK