Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Fenomén kimčchi jako spojnice tradiční a moderní korejské kultury
Název práce v češtině: Fenomén kimčchi jako spojnice tradiční a moderní korejské kultury
Název v anglickém jazyce: Kimchi as a connecting line between traditional and modern Korean culture
Klíčová slova: kimčchi|tradiční korejská kultura|korejské jídlo|K-food|modernizace|kulturní globalizace|hallju
Klíčová slova anglicky: kimchi|traditional Korean culture|korean food|K-food|modernization|cultural globalization|hallyu
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra sinologie (21-KSI)
Vedoucí / školitel: PhDr. Tomáš Horák, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 27.05.2017
Datum zadání: 08.06.2017
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 07.11.2017
Datum a čas obhajoby: 14.06.2018 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:11.05.2018
Datum proběhlé obhajoby: 14.06.2018
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: Mgr. Vladislava Mazaná, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Řešitel(ka) na základě dostupné literatury systematicky popíše fenomén kimčchi jako jedné z mála součástí tradiční korejské kultury, která úspěšně přežívá jako součást každodenního života globalizované korejské společnosti. Nejprve se pokusí stručně popsat doložitelnou historii této potraviny v rámci korejských kulturních dějin a její postupný vývoj od prvních zmíněných počátků do současné nejrozšířenější podoby. Dále se zaměří na popis druhové pestrosti, resp. extenzi pojmu kimčchi v moderní korejštině s popisem základních surovin a výrobních postupů s možnými regionálními variacemi. Po tomto základním představení se pokusí o zmapování měnící se role kimčchi nejen jako základní potraviny korejské kuchyně, ale též jako nedílné součásti vlastní kulturní identity moderního korejského národa. Konkrétněji může věnovat pozornost změnám souvisejícím s přípravou, skladováním a konzumací této potraviny v korejských rodinách s využitím statistik objemů doma připravovaného a průmyslově vyráběného kimčchi, importu kimčchi ze zahraničí, prodeje speciálních kimčchi chladniček, orientační celkové spotřeby a spotřeby na hlavu atd. V další části zmapuje snahy o globalizaci a export kimčchi v rámci brandingu korejské kultury, doprovázené vznikem kimčchi muzeí a výzkumných ústavů, pořádáním kimčchi festivalů apod. Na závěr se pokusí zhodnotit skutečné postavení kimčchi v současné Koreji, ať už z hlediska jeho zastoupení v jídelníčku mladší generace, tak jako součásti dovnitř i navenek prezentovaného obrazu svébytné a originální korejské kultury.
Seznam odborné literatury
Prameny:
Kim Mandžo; Kimčchi kjonmullok (Záznamy o kimčchi), Design house, 2008, ISBN 9788970419879
I Čcholho, An Poson: Kimčchie kwanhan munhončok kočchal (Přehled záznamů o kimčchi), Hankuk siksenghwal munhwa hakhoči, roč. 10, č. 4 (1995)

Literatura:
Pak Čerin; Tchongkimčchi, Tchangsengui joksa (Kimčchi, historie zrození), Minsokwoon, 2013, ISBN 9788928504350
Kim Suknjon (et al.): Kimčchi (Kimčchi), Tonga ilbosa, Soul, 2003, ISBN 89-7090-335-6
Kimčchi pekkwa sadžon (Encyclopedia of Kimchi), Yuhansa, 2004, ISBN 9788977225343
Kim Sukhui: Hankukinui umsik, Kimčchi (Korejské jídlo, kimčchi), Ihwa joča tehakkjo, Soul, 2010, ISBN 9788973007783
Pak Čerin; Čoson side kimčchiui tchanseng (Zrození kimčchi dynastie Čŏson), Minsokwoon, 2013, ISBN 9788928504343
I Čcholho, An Poson: Kimčchie kwanhan munhončok kočchal (Přehled literatury o kimčchi), Hankuk siksenghwal munhwa hakhoči, roč. 10, č. 4 (1995)
Pak Konjong: Pečchu kimčchiui čerjo čongrju pchjočunhwa (Standardizace surovin kimčchi). Hankuk sikpchum kwahak hakhoči, roč. 30. č. 6 (1998), ISSN 0367-6293
Kim Sunča: Kimčchi sanopui hjontehwarul uhan ero (Éra modernizace kimčchi průmyslu). Sikpchum sanopkwa jongjang, roč. 6, č. 3 (2001), ISSN 1226-3338
Čcho Hongsik: Hankukinui sengmjong, kimčchi (Život Korejců, kimčchi), Soul, 1995, ISBN 89-418-0135-4
I Čchunjong; Kimčchiui joksawa jure (Historie a původ kimčchi), Songnam: Čisik maul, 2016, ISBN 978-89-962899-7-5 03910: \5000+
Han Čonghje: Kimčchi (Kimčchi), Songantang, Soul, 1997, ISBN 89-315-7073-2
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK