Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Jídlo v korejském buddhismu
Název práce v češtině: Jídlo v korejském buddhismu
Název v anglickém jazyce: Food in Korean Buddhism
Klíčová slova: korejský buddhismus|jídlo|rituál|oběť
Klíčová slova anglicky: Korean Buddhism|Food|ritual|offering
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra sinologie (21-KSI)
Vedoucí / školitel: Mgr. Marek Zemánek, M.A., Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 19.05.2017
Datum zadání: 25.05.2017
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 30.05.2017
Datum a čas obhajoby: 30.01.2020 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:27.12.2019
Datum proběhlé obhajoby: 30.01.2020
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: doc. PhDr. Miriam Löwensteinová, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Studentka se v diplomové práci bude věnovat významu a roli jídla v korejském buddhismu. Práce bude vycházet z terénního výzkumu v jižní Koreji, primárně v klášteře Čidžang čongsa, který patří k řádu Pomnjun, jedné z „ženatých“ tradic současného korejského buddhismu, a zároveň je specializovaný na rituální praxi. Studentka proto bude studovat roli jídla jak v rituálu, tak mimo něj. Bude si všímat vztahu „obětin“ a „běžného“ jídla v kontextu konkrétního klášterního prostředí. Zaměří se na role aktérů, kteří s jídlem pracují. Za účelem komparace diplomantka dále provede terénní výzkum v klášterech Časongsa v Kwangdžu a Pongwonsa v Soulu. Teoretický rámec práce bude vycházet ze základních antropologických teorií (Douglas, Levi-Strauss, Geertz). Studentka se v práci kriticky vymezí vůči recentnímu konceptu klášterního jídla (sačchal umsik). Jádrem práce bude popis současné praxe zasazený do obecného korejského náboženského kontextu.
Seznam odborné literatury
Prameny
Paekp’a Kŭngsŏn. Chakpŏp Kwigam [Předpis pro buddhistické rituály]. Translated by Tujae Kim. Ch’op’an. Han’guk Pulgyo Chŏnsŏ. Chosŏn 1. Sŏul-si: Tongguk Taehakkyo Ch’ulp’anbu, 2010.
Sim, Sang-hyŏn. Pulgyo Ŭisik Kangnon V: Sangju Kwŏn’gong Sang [Podrobný komentář k buddhistickým rituálům V: Obětování věčně dlícím božstvům - první díl]. Hanguk pulgyo chulp’anbu, 2001.
———. Pulgyo Ŭisik Kangnon VI: Sangju Kwŏn’gong Ha [Podrobný komentář k buddhistickým rituálům V: Obětování věčně dlícím božstvům - druhý díl]. Hanguk pulgyo chulp’anbu, 2001. Taehan pulgyo chogyejong.
Pulgyo sangyong ŭirye chip [Sbírka standardních buddhistických rituálů]. Sŏul: Chogyejong ch’ulp’ansa, 2013.


Literatura
Bell, Catherine M. Ritual: Perspectives and Dimensions. New York: Oxford University Press, 1997.
———. Ritual Theory, Ritual Practice. New York: Oxford University Press, 1992.
Counihan, Carole, and Penny Van Esterik, eds. Food and Culture: A Reader. 3 edition. New York: Routledge, 2012.
Douglas, Mary. Purity and Danger: An Analysis of Concepts of Pollution and Taboo. London ; New York: Routledge, 2002.
Garrett, Frances, Andrew Erlich, Nicholas Field, Barbara Hazelton, and Matthew King. “Narratives of Hospitality and Feeding in Tibetan Ritual.” Journal of the American Academy of Religion 81, no. 2 (June 2013): 491–515.
Geertz, Clifford, ed. Myth, Symbol, and Culture. New York: W. W. Norton & Company, 1974.
Hertz, Robert. Death and the Right Hand. Translated by Rodney Needham and Claudia Needham. Reprinted. Religion, Rites and Ceremonies, in 5 volumes ; 4. London: Routledge, 2004.
Ku, Mirae. Hangugin Ŭi Chugŭm Kwa Sasipku Chae [Smrt u Korejců a rituál 49. dne]. Ch’op’an. Sŏul: Minsogwŏn, 2009.
Levi-Strauss, Claude. “Culinary Triangle.” Partisan Review 33 (October 15, 1966): 586–95.
Sim, Sang-hyŏn. “Sisik kwa Yongbane Tehan Kochal (Studie rituálů "obětování potravy" a "obětování jídla duchům". ,” no. 72 (2014): 185–217.
Sterckx, Roel. Food, Sacrifice, and Sagehood in Early China. 1st ed. New York: Cambridge University Press, 2011.
Yi, Sŏng’un. “Pulgyo yebul ŭi ŭimi wa haengbŏp [The meaning of Buddhism Buddhist worship and How to do it (sic!)].” Chŏngt’ohak yŏngu 16 (2011): 85–112.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK