Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Role společného rodinného stolování ve vývoji dítěte a dospívajícího
Název práce v češtině: Role společného rodinného stolování ve vývoji dítěte a dospívajícího
Název v anglickém jazyce: The Role of Family Meal in Child and Adolescent Development
Klíčová slova: rodinné stolování|komunikace|sociální dovednosti
Klíčová slova anglicky: Family meal|Communication|Social skills
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra psychologie (21-KPS)
Vedoucí / školitel: PhDr. Eva Šírová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 16.05.2017
Datum zadání: 16.05.2017
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 25.05.2017
Datum a čas obhajoby: 20.06.2018 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:29.04.2018
Datum proběhlé obhajoby: 20.06.2018
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: Mgr. Kateřina Morávková
 
 
 
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se v literárně přehledové části zaměří na rodinu a trávení svého společného času, definuje samotný pojem „pravidelné rodinné stolování“. Práce dále poukáže na zásadní momenty v životě a vývoji jedince, na které rodinné stolování působí. Tématem bude především souvislost rodinného stolování např. s kognitivními a sociálními dovednostmi, stravovacími návyky, problémovým chováním v adolescenci jedince a obecně komunikaci v rámci rodiny či jakým způsobem společné rodinné stolování dopadá na další aktivity jedince s rodinou.
V rámci návrhu na výzkum se práce zaměří na jeden ze zmíněných aspekt – tedy sociální dovednosti. Cílem bude porovnat sociální dovednosti dětí, které pravidelně stolují s jedním a více členy své rodiny a dětí, které tak z jakýchkoliv důvodů nečiní.
Seznam odborné literatury
Franková S., Malichová, E., Pařízková J. (2014). Jídlo v životě dítěte a adolescenta: Teorie, výzkum, praxe. Karolinum, Praha. IBSN: 978-80-246-2247-7

Gillernová, I., Krečová, L., et al. (2012). Sociální dovednosti ve škole. Grada. IBSN: 978-80-247-3472-9

Lora, K., Sisson, S., DeGrace, B. & Morris, A. (2014). Frequency of family meals and 6–11-year-old children’s social behaviors. Journal of Family Psychology, 28(4), 577-582.

Neumark-Sztainer, D., Hannan, P., Story, M., Croll, J. & Perry, C. (2003). Family meal patterns: Associations with sociodemographic characteristics and improved dietary intake among adolescents. Journal of The American Dietetic Association, 103(3), 317-322.

Sen, B. (2009). The relationship between frequency of family dinner and adolescent problem behaviors after adjusting for other family characteristics.Retrieved from:http://mpra.ub.uni-muenchen.de/24329/

Snow, C. & Dickinson, D. (1990). Social sources of narrative skills at home and at school. First Language, 10(29, Pt 2), 87-103.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK