Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Kultura vietnamské gastronomie
Název práce v češtině: Kultura vietnamské gastronomie
Název v anglickém jazyce: The Culture of Vietnamese Gastronomy
Klíčová slova: kultura gastronomie|rituály|vietnamská gastronomie|stolování
Klíčová slova anglicky: Culture gastronomy|rituals|Vietnamese gastronomy|dining
Akademický rok vypsání: 2014/2015
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra sinologie (21-KSI)
Vedoucí / školitel: Mgr. Barbora Nováková, Ph.D.
Řešitel: Bc. Thuy Duong Pham - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 04.05.2015
Datum zadání: 04.05.2015
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum a čas obhajoby: 11.06.2018 13:30
Datum odevzdání elektronické podoby:14.05.2018
Datum proběhlé obhajoby: 11.06.2018
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: Mgr. Marta Lopatková
 
 
 
Zásady pro vypracování
Studentka se ve své bakalářské práci bude zabývat kulturou tradiční vietnamské gastronomie. V první části práce podá stručnou charakteristiku jak obecné, tak vietnamské gastronomie, v další části se zaměří konkrétně na kulturu gastronomie majoritního etnika Vietů v severním Vietnamu s důrazem na kulturu stolování. Na základě literatury s doplněnými příslovími popíše každodenní rodinné rituály spojené s jídlem, tedy kulturní zvyky a jejich význam. Dále bude zkoumat, nakolik jsou rodinné rituály stolování dodržovány ve vietnamské komunitě v Praze a jak je chápán jejich význam.
Seznam odborné literatury
ARNOTT, Margaret L. Gastronomy: the anthropology of food and food habits [online]. The Hague: Mouton, 1975, xv, 354 p., [8] leaves of plates. Băng Sơn Thú ăn chơi của người Hà Nội. (Umění žití Hanojanů). Hà Nội: NXB VHTT, 1993. Băng Sơn. Người Việt tnhà ra đưng. (Vietové doma i venku). Hà Nội: Nhà xuất bản thanh niên, 2011. Hữu Ngọc – Borton, Lady. Ẩm thực xứ huế. (Gastronomie v Hue) Hà Nội: Thế giới publishers, 2006.
 Hữu Ngọc – Borton, Lady. Phở - A speciality Hà Nội. Hà Nội: Thế giới publishers, 2006.
 Kocourek, Jirka. Vietnamská kuchyně. Praha: Muzeum hlavního města Prahy, 2010.

 Mai Viên Đoàn Triển. An Nam Phong Tục Sách. (Kniha o annamských zvycích) Hà Nội: Nhà xuất bản Hà Nội, 2008. Mintz S. W. - Du Bois, Ch. M. "The antropology of food and eating." in Annual review of anthropology. 2002, vol. 31. Nhất Thanh – Vũ Văn Khiếu. Phong tục làng xóm Việt Nam. (Zvyky vietnamského venkova) TP. Hồ Chí Minh: Nhà xuất bản phương đông, 2005. Phan Kế Bính. Việt Nam Phong Tục. (Vietnamské zvyky) Hà Nội: Nhà xuất bản Hồng Đức, 2014.
 Procházka, Tomáš. - Funkce stravy v kontextu tradiční vietnamské medicíny. Praha: Karlova univerzita - Filozofická fakulta, 2011. Bakalářská práce.
 Temelie, Barbara. Výživa podle pěti elementů: jak můžete s radostí a požitkem posílit své zdraví, vitalitu a energie lásky. Eugenika, 2002. Trần Ngọc Thêm. Cơ sở văn hoá Việt Nam. (Základy vietnamské kultury) Hà Nội: Nhà xuất bản giáo dục, 2008. Trần Quốc Vượng, Văn hoá Việt Nam. (Vietnamská kultura) Hà Nội: Nhà xuất bản thời đại tạp chí văn hoá nghệ thuật, 2014.
 Trường đại học kinh tế quốc dân. Đại cương văn hoá Việt Nam. (Obecně o vietnamské kultuře) Hà Nội: Nhà xuất bản đại học kinh tế quốc dân, 2013. Valíček, Pavel. Léčivé rostliny Číny a Vietnamu. Benešov: Start, 200 WATSON, James L., ed. a CALDWELL, Melissa L., ed. The cultural politics of food and eating: a reader. 1st pub. Malden: Blackwell, 2005. Internetové zdroje: http://vietnamnet.vn/vn/doi-song/201868/quy-tac-an-uong-lich-su-me-can-day-con.html http://www.happyhouse.edu.vn/Detail.asp?Topic=9&ID=379 http://sachviet.edu.vn/tags/download+ebook+pdf+th%C3%BA+%C4%83n+ch%C6%A1i+ng%C6%B0%E1%BB%9Di+h%C3%A0+n%E1%BB%99i/ http://m.guu.vn/doi-dua-trong-van-hoa-am-thuc-viet-1CC8eKNbodOll.html http://thegioinghieng235.com/vi/tin-tuc/am-thuc-viet/a-1250/dieu-ky-dieu-trong-doi-dua-viet.html
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK