Káva v českých zemích
Název práce v češtině: | Káva v českých zemích |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Coffee in Bohemia |
Klíčová slova: | káva|historie kávy|kultura kávy|kavárna|každodenní život |
Klíčová slova anglicky: | coffee|history of coffee|culture of coffee|café|everyday life |
Akademický rok vypsání: | 2015/2016 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav etnologie (21-UETN) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Karel Šima, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 26.03.2016 |
Datum zadání: | 26.03.2016 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 01.04.2016 |
Datum a čas obhajoby: | 06.09.2018 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 06.08.2018 |
Datum proběhlé obhajoby: | 06.09.2018 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | doc. PhDr. Irena Štěpánová, CSc. |
Zásady pro vypracování |
Předmětem bakalářské práce je historický vývoj kultury kávy v českých zemích. V úvodní teoretické části bude zhodnocena literatura a načrtnut koncept terénního výzkumu. V následující kapitole bude podán nástin historie kávy a její postupné rozšiřování. Zvláštní oddíl se soustředí na přijetí a zdomácnění kávy v českých zemích. Současnou situaci kultury přípravy a pití kávy v ČR doplní praktická část – zúčastněné pozorování a kvalitativní výzkum. |
Seznam odborné literatury |
Allen, S., The Devil’s Cup: Coffee, the Driving Force in History, Conongate Books, 2001.
Dufek, O., Káva známá i neobyčejná, Čestlice, Nakladatelství Pavla Momčilová, 2000. Hoffmann, J., The World Atlas of Coffee, from beans to brewing – Coffees Explorer, Explained and Enjoyed, Great Britain, An Hachette UK Company, 2014. Kadlec, J., Káva, Praha, Nakladatelství M. Knapp, 1936. Normannová, J., Káva, Bratislava, Champagne Avantgarde, 1992. Rettigová, M. D.: Kafíčko a vše, co je sladkého / sto předpisů, kterak se všeliké nápoje i to, co je k přikousnutí, při besedách aneb společnostech paní a pánů, ráno, odpoledne i večer připravovati mají od M. D. Rettigové, podle původního vydání z roku 1845 zpracovali Hana, Lubomír a Ondřej Švehelkovi, Litomyšl 2015. Stephenson, T., The Curious Baristas Guide to Coffee, Ryland Peters and Small, 2015. Schoenholt, D., Parker, S. F., Coffee – Philosophy for Everyone: Grounds for Debate, John Wiley and Son, 2011. Wild, A., Black Gold: The Dark History of Coffee, Harper Perennial, 2010. |