Českobudějovická společnost v 19. století optikou pivní kultury
Název práce v češtině: | Českobudějovická společnost v 19. století optikou pivní kultury |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The Budweiser society in the 19th century from the perspective of beer culture |
Klíčová slova: | České Budějovice|dějiny konzumu|hostinec|nacionalismus|pivo|pivovar|živnostenská společenstva |
Klíčová slova anglicky: | Budweis|history of consumption|public house|nationalism|beer|beer brewery|trade community |
Akademický rok vypsání: | 2014/2015 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra PVH a archivního studia (21-KPVHAS) |
Vedoucí / školitel: | doc. PhDr. Jiří Šouša, CSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 21.05.2015 |
Datum zadání: | 21.05.2015 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 27.05.2015 |
Datum a čas obhajoby: | 12.09.2017 07:30 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 22.08.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 12.09.2017 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | PhDr. Mgr. Daniel Kovář |
Zásady pro vypracování |
Diplomová práce navazuje na předchozí práci bakalářskou, v níž byla zmapována otázka provozování hostinců v Českých Budějovicích od šestnáctého do počátku 19. století a nastíněno postavení hostinských cechů mezi cechy ostatních řemesel a živností. V diplomové práci bude na provozování hostinské živnosti nahlíženo ze dvou úhlů: z hlediska správního bude stručně shrnut vývoj cechovní organizace a zachycen její přechod k živnostenským společenstvům s důrazem na to, jak se tyto proměny odrážely v pracovním životě provozovatelů pohostinství. Samotným jádrem práce pak bude náhled na hostince a hospody jako na významná dějiště společenského života a konzumu, na jehož pozadí budou demonstrovány sociální a národnostní poměry v Českých Budějovicích během 19. a v první polovině 20. století. Předběžná osnova práce: Úvod (vymezení tématu, cíle práce, metody) Shrnutí dosavadního bádání, prameny Z historie provozování hostinské živnosti a pivovarnictví (s důrazem na České Budějovice) Českobudějovické pivovary a konzumace piva na lokální úrovni Od hostinského cechu k živnostenskému společenstvu (na příkladu Českých Budějovic) Spolky, společenstva a hospody Nástin sociálního, národnostního a politického vývoje v Českých Budějovicích v 19. století Závěr (zhodnocení získaných poznatků a jejich zasazení do širšího historického kontextu) Seznam užitých pramenů a literatury Přílohy |
Seznam odborné literatury |
Seznam pramenů a literatury: Archivní prameny SOkA ČB – Archiv města České Budějovice, fondové odd. 1868 – 1928, spisový a účetní materiál. SOkA ČB – Okresní úřad České Budějovice I., 1850 – 1945. SOkA ČB – Živnostenská společenstva České Budějovice, 1860 – 1949. SOkA ČB – Cech hostinských.AHMP – Cech šenkýřů a výčepníků Praha.AHMP – Společenstvo hostinských a výčepních Praha. NA – Cirkuláře a vyhlášky II, 1849 – 1918. Tištěné prameny: Dobová periodika Literatura: BINDER, Milan; SCHINKO, Jan: Zaniklé hospody Českých Budějovic. České Budějovice 2012. Encyklopedie Českých Budějovic. České Budějovice 2006. HAUPT, Heinz-Gerhard: Konsum und Handel: Europa im 19. und 20. Jahrhundert. Göttingen 2003. KLEINSCHMIDT, Christian: Konsumgesellschaft. Göttingen 2008. KOVÁŘ, Daniel: Budějovický poutník aneb Českými Budějovicemi ze všech stran. Praha 2006. NIKRMAJER, Leoš; PETRÁŠ, Jiří: Průvodce po budějovických hostincích a kapitoly z jihočeské pivní historie. České Budějovice 1999. Sandgruber, Roman. Die Anfänge der Konsumgesellschaft: Konsumgüterverbrauch, Lebensstandard und Alltagskultur in Österreich im 18. und 19. Jahrhundert. München 1982. SEDLMEYER, Karl Adalbert: Budweis: Budweiser und Stritschitzer Sprachinsel.Miesbach 1979. ZÍBRT, Čeněk; PILÍKOVÁ, Klára: Z historie piva. Praha 2013. |