Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Zlatá éra kavárenství v Praze na přelomu 19. a 20. století
Název práce v češtině: Zlatá éra kavárenství v Praze na přelomu 19. a 20. století
Název v anglickém jazyce: The golden age of coffee houses in Prague at the turn of the 19th and 20th centuries
Klíčová slova: kavárenství, životní styl, kavárny v Praze, kavárenská společnost
Klíčová slova anglicky: cafeterias, lifestyle, coffee houses in Prague, coffee society
Akademický rok vypsání: 2012/2013
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie (21-UETN)
Vedoucí / školitel: PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 12.09.2013
Datum zadání: 12.09.2013
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 11.08.2017
Datum a čas obhajoby: 11.09.2017 10:00
Datum odevzdání elektronické podoby:11.08.2017
Datum proběhlé obhajoby: 11.09.2017
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: doc. PhDr. Václav Soukup, CSc.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Předmětem bakalářské práce bude vývoj kavárenství v Praze, zejména rozkvět pražských kaváren v 19. a 20. století. Cílem práce bude představit věhlasné pražské kafírny se zaměřením na kavárenskou společnost a její specifický životní styl. Představeny budou podniky, které se vzájemně odlišují jak samotným rozvržením interiérů, tak i rozmanitostí kavárenských hostů, společenského života a poskytováním zábavy. Snahou bude zasadit pražské kavárenské podniky do širšího evropského historického kontextu a sledovat prostředí kavárny jako veřejnou instituci, která měla společenský vliv kvůli zástupcům různých společenských tříd a odrážela tak povahu městského způsobu života.
Seznam odborné literatury
Becher, U. A. J. (1990). Geschichte des modernen Lebensstils : Essen, Wohnen, Freizeit, Reisen. München : C. H. Beck
Bendova, E. (2008). Pražské kavárny a jejich svět. Praha: Paseka
Dyková, V., & Dörfelová. (2009). Kam se v Praze chodilo za múzami: literární salony, kavárny, hospody a stolní společnosti. Praha: Vyšehrad
Eliss, M. (2004). The Coffee House: A Cultural History. Hachette UK: Orion Publishing
Grafe, C., & Bollerey, F. (2007). Cafes and Bars: The Architecture of Public Display. Taylor & Francis
Hoffmeister, A. (1958). Kavárna Union: sborník vzpomínek pamětníků. 2. vyd. Praha: Nakladatelství československých výtvarných umělců
Holub, K. (1998). Velká kavárna Slavia. Praha: Ars Bohemia
Kroutvor, J. (1998). Café fatal. Praha: Dauphin
Kroutvor, J. (1990). Pražské kavárny, kavárničky, cukrárny a bistra. Prostor roč. 4, č. 13, s. 69-74
Latrach, F. (2013). Das Kaffeehaus in Europa als Form der Geselligkeit im 18. und 19. Jahrhundert. GRIN Verlag
Lenderová, M., Jiránek, T., & Macková, M. (2009). Z dějin české každodennosti: Život v 19. století. Praha: Karolinum
Míka, Z. (2008). Zábava a slavnosti staré Prahy. Praha: Ostrov
Míka, Z. (2013). Zmizelá Praha: Život v pražských ulicích. Praha: Paseka
Sedláková, R. (2001). Pražské interéry. Praha: Slovart
Vybíral, J. (2002). Česká architektura na prahu moderní doby: devatenáct esejů o devatenáctém století. Praha: Argo
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK