Zlatá éra kavárenství v Praze na přelomu 19. a 20. století
Název práce v češtině: | Zlatá éra kavárenství v Praze na přelomu 19. a 20. století |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The golden age of coffee houses in Prague at the turn of the 19th and 20th centuries |
Klíčová slova: | kavárenství, životní styl, kavárny v Praze, kavárenská společnost |
Klíčová slova anglicky: | cafeterias, lifestyle, coffee houses in Prague, coffee society |
Akademický rok vypsání: | 2012/2013 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav etnologie (21-UETN) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 12.09.2013 |
Datum zadání: | 12.09.2013 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 11.08.2017 |
Datum a čas obhajoby: | 11.09.2017 10:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 11.08.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 11.09.2017 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | doc. PhDr. Václav Soukup, CSc. |
Zásady pro vypracování |
Předmětem bakalářské práce bude vývoj kavárenství v Praze, zejména rozkvět pražských kaváren v 19. a 20. století. Cílem práce bude představit věhlasné pražské kafírny se zaměřením na kavárenskou společnost a její specifický životní styl. Představeny budou podniky, které se vzájemně odlišují jak samotným rozvržením interiérů, tak i rozmanitostí kavárenských hostů, společenského života a poskytováním zábavy. Snahou bude zasadit pražské kavárenské podniky do širšího evropského historického kontextu a sledovat prostředí kavárny jako veřejnou instituci, která měla společenský vliv kvůli zástupcům různých společenských tříd a odrážela tak povahu městského způsobu života. |
Seznam odborné literatury |
Becher, U. A. J. (1990). Geschichte des modernen Lebensstils : Essen, Wohnen, Freizeit, Reisen. München : C. H. Beck Bendova, E. (2008). Pražské kavárny a jejich svět. Praha: Paseka Dyková, V., & Dörfelová. (2009). Kam se v Praze chodilo za múzami: literární salony, kavárny, hospody a stolní společnosti. Praha: Vyšehrad Eliss, M. (2004). The Coffee House: A Cultural History. Hachette UK: Orion Publishing Grafe, C., & Bollerey, F. (2007). Cafes and Bars: The Architecture of Public Display. Taylor & Francis Hoffmeister, A. (1958). Kavárna Union: sborník vzpomínek pamětníků. 2. vyd. Praha: Nakladatelství československých výtvarných umělců Holub, K. (1998). Velká kavárna Slavia. Praha: Ars Bohemia Kroutvor, J. (1998). Café fatal. Praha: Dauphin Kroutvor, J. (1990). Pražské kavárny, kavárničky, cukrárny a bistra. Prostor roč. 4, č. 13, s. 69-74 Latrach, F. (2013). Das Kaffeehaus in Europa als Form der Geselligkeit im 18. und 19. Jahrhundert. GRIN Verlag Lenderová, M., Jiránek, T., & Macková, M. (2009). Z dějin české každodennosti: Život v 19. století. Praha: Karolinum Míka, Z. (2008). Zábava a slavnosti staré Prahy. Praha: Ostrov Míka, Z. (2013). Zmizelá Praha: Život v pražských ulicích. Praha: Paseka Sedláková, R. (2001). Pražské interéry. Praha: Slovart Vybíral, J. (2002). Česká architektura na prahu moderní doby: devatenáct esejů o devatenáctém století. Praha: Argo |