Dějiny obchodu s indonéským kořením
Název práce v češtině: | Dějiny obchodu s indonéským kořením |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | History of Indonesian Spice Trade |
Klíčová slova: | koření, muškátový oříšek, hřebíček, zámořské plavby, Moluky, Indonésie |
Klíčová slova anglicky: | spices, nutmeg, clove, overseas trips, Moluccas, Indonesia |
Akademický rok vypsání: | 2012/2013 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav asijských studií (21-UAS) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Ondřej Pokorný, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 07.06.2013 |
Datum zadání: | 12.06.2013 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 10.07.2013 |
Datum a čas obhajoby: | 11.02.2015 13:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 27.12.2014 |
Datum proběhlé obhajoby: | 11.02.2015 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | PhDr. Tomáš Petrů, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Bakalářská práce si klade za cíl v úplnosti pojednat o koření v Indonésii, především o jeho historii, specifikách, užití a také významu. Hlavní pozornost bude věnována historii obchodu s indonéským kořením od jeho počátků spolu s prvními zámořskými výpravami vedenými ze Západu přes jeho zlatou éru až po úpadek zájmu Západu o tuto komoditu. Práce se také zaměří na vyhodnocení pozitiv a negativ této historické skutečnosti pro indonéský region.
Úvod Geografické vymezení regionu Druhy indonéského koření, jeho specifika, užití a význam Počátky obchodu s indonéským kořením se Západem Zlatá éra obchodování s kořením Úpadek zájmu o tuto komoditu Pozitiva a negativa obchodu s kořením pro indonéský region Závěr |
Seznam odborné literatury |
BASTIN, J. S. The Native Policies of Sir Stamford Raffles in Java and Sumatra: An Economic Interpretation. Oxford: Clarendon Press, 1957. xx, 163 s.
DIENSTBIER, J.,VLČKOVÁ, A. O koření. 1. vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1986. 183, 8 s. DUBOVSKÁ, Z., PETRŮ, T., ZBOŘIL, Z. Dějiny Indonésie. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2005. 576 s. ISBN 80-7106-457-2. Dynamics of Indonesian History. Amsterdam: North Holland, 1978. 16, 395 s. Encyklopedie Diderot: všeobecná encyklopedie v osmi svazcích. Praha: DIDEROT, 1999. ISBN 80-902555-5-8, svazek 3. FREEDMAN, P. Out of the East: Spices and the Medieval Imagination. New Haven: Yale University Press, 2009. ISBN 978-0-300-15135-0. HALL, D. G. E. A History of South-East Asia. London: Macmillan, 1955. 15, 807 s. HUYGHE, E., HUYGHE, F. B. Lovci koření na cestě do bájné Indie. Praha: Volvox Globator, 1997. ISBN 80-7207-108-4. KEAY, J. The Spice Route: A History. 1st publ. London: John Murray, 2005. 368 s. ISBN 0-7195-6198-1. LAVENDEROVÁ, S., FRANKLINOVÁ, A. Magické rostliny aneb od A do Z. Praha: VOLVOX GLOBATOR, 1999. ISBN 80-7207-279-X. LEUR, J. C. Van. Indonesian Trade and Society: Essays in Asian Social and Economic History. The Hague: W. van Hoeve, 1955. 19, 465 s. Selected Studies on Indonesia; Vol. 1. LÁNSKÁ, D. a kol. Koření pro každé vaření. 2. vyd. Praha: Práce, 1979. 254 s. MILTON, G. Plavby za bohatstvím: Boj o souostroví muškátového oříšku. Praha: Nakladatelství BRÁNA, s.r.o., 2001. ISBN 80-7243-127-7. NORMANOVÁ, J. Chuť a vůně koření: Praktický rádce jak rozeznávat a používat koření. Bratislava: Gemini, spol. s r.o., 1992. ISBN 80-85265-75-3. NOUZOVÁ, A., NOUZA, M., NOUZA, K. Variace na kuchyně Orientu. Praha: Avicenum, zdravotnické nakladatelství, 1983. ISBN 08-046-83. PALMIER, L. Indonesia. London: Thames and Hudson, ©1965. TURNER, J. Spice: The History of a Temptation. New York: Vintage Books, 2005. xxiv, 352 s. ISBN 0-375-70705-0. VLEKKE, B. H. M. Nusantara: a History of the East Indian Archipelago. 2nd print. Cambridge (Mass.): Harvard Univ. Press, 1944. 15, 439 s. |